Samenvatting Kamerdebat over EU-top maart: economische groei, Cyprus en Hongarije

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2013.

13 maart 2013, debat - Hoe zorgen we ervoor dat de Europese economie zich herstelt? Groei en banen staan centraal op de Europese top van 14 en 15 maart. Minister-president Rutte i licht de inzet van de regering toe.

De motor van de economie moet weer gaan draaien, aldus Omtzigt (CDA). Stimuleer de vraag in sterke EU-lidstaten door de lonen te verhogen, zegt SP'er Merkies. Servaes (PvdA) wil een balans tussen solide overheidsfinanciën en sociale grondrechten. Klaver (GroenLinks) wil dat het bestrijden van de jeugdwerkloosheid een officiële Europese prioriteit wordt. Volgens Rutte moet de werkloosheid onder jongeren op nationaal niveau worden aangepakt, maar hij wil wel kijken naar de best practices in andere landen.

Hervorm de economie zodat concurrentiekracht en verdienvermogen groter worden, bepleit VVD'er Verheijen. Koolmees (D66) wil slimme en "groeivriendelijke" bezuinigingen. Madlener (PVV) ziet niets in de economische plannen van de "Brusselse overheerser". Die leiden volgens hem slechts tot onnodige bezuinigingen en het wegsluizen van Nederlands geld naar Zuid-Europa. De Europese afspraken leiden tot een "desastreuse" economische koers, beklemtoont Merkies. Beperking van de overheidstekorten is noodzakelijk voor economische groei op langere termijn, zegt Rutte.

Cyprus

Komt er een steunpakket van naar schatting 17 miljard voor Cyprus? Het niet helpen van Cyprus kan zorgen voor onrust op de financiële markten, stelt Harbers (VVD). Maar net als PvdA'er Nijboer verbindt hij strenge voorwaarden aan hulp. De coalitiepartners willen dat er een einde komt aan witwassen, fraude en corruptie. Daarnaast wensen zij een bijdrage van private partijen, en inkrimping en gezondmaking van de Cypriotische financiële sector. Bovendien moet er volgens hen een claim worden gelegd op toekomstige gasopbrengsten.

Cyprus is al jaren een vrijhaven voor crimineel geld uit Rusland, zegt PVV'er Van Dijck: laat ze daar aankloppen voor hulp. Het is inderdaad niet de bedoeling om Russische spaarders met zwart geld te redden, vindt Omtzigt. Op het naleven van de antiwitwaswetgeving zal gedurende langere tijd worden toegezien, antwoordt minister Dijsselbloem (Financiën). In maart komt de eurogroep met een reddingspakket om de financiële sector op Cyprus weer gezond te maken. Dat programma van ongeveer 10 miljard leg ik aan de Kamer voor, aldus de minister. Hij vindt het belangrijk dat het IMF bij het gezond maken van de Cypriotische economie betrokken is.

Hongarije

Hongarije heeft een grondwetswijziging aangenomen waarmee onder andere de rechtsprekende macht aan banden wordt gelegd. Hiertegen moet actie worden ondernomen, zegt Verheijen. Koolmees maakt zich ook zorgen over inperking van de vrijheid van meningsuiting. De waarschuwings- en schorsingsprocedure moet in werking treden, vindt Klaver. Maar Madlener vindt dat de Europese Unie zich niet moet bemoeien met de interne zaken van een soeverein land als Hongarije. Rutte zal tijdens de top zijn "grote zorgen" aan de Hongaarse premier overbrengen. Verder wil hij de adviezen van de Raad van Europa en de Europese Commissie afwachten.

De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de moties die bij dit debat zijn ingediend.