Deze week in het EP: Syrische vluchtelingen, Armeense verkiezingen, Geweld tegen vrouwen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 11 februari 2013, 14:19.

Tijdens deze achterbanweek bezoeken de parlementsleden hun nationale kieskring en nemen ze deel aan internationale missies. Een EP i delegatie reist naar Jordanië om er de vluchtelingencrisis op te meten, terwijl een tweede delegatie naar Armenië gaat om er de presidentiële verkiezingen te observeren. Enkele parlementsleden brengen een bezoek aan Ierland i dat recent het roterend voorzitterschap van de Raad i op zich nam, en op 14 februari staan de vrouwenrechten centraal.

Buitenlandse zaken

De commissie voor burgervrijheden zal van maandag tot donderdag Jordanië bezoeken om er enkele Syrische vluchtelingen te ontmoeten en om de situatie aan de lijve vast te stellen. Ze zullen inschatten hoe het met de vluchtelingencrisis is gesteld en welke hulp de EU zou kunnen bieden. Er zijn al meer dan 242,000 Syrische vluchtelingen geregistreerd in Jordanië.

Een aparte delegatie zal van vrijdag 15 tot zondag 17 februari deelnemen aan de verkiezingsobservatie van de CVSE in Armenië.

Geweld tegen vrouwen

14 februari is niet enkel Valentijnsdag; het is ook 'One Billion Rising'-dag waarop de hele wereld opgeroepen wordt om te dansen tegen geweld tegen vrouwen. Enkele parlementsleden dansen mee en keurden vorige week woensdag een resolutie goed om alle soorten geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden.

Ierland

Een aantal commissies zal een bezoek brengen aan Ierland, dat sinds kort het voorzitterschap van de Raad uitvoert, om de socio-economische situatie in Ierland en Europa te bespreken. De tewerkstellingscommissie reist op maandag en dinsdag naar Dublin, de visserijcommissie bezoekt Killybegs en Galway op woensdag en donderdag, en de commissie voor juridische zaken is op donderdag en vrijdag te gast in Dublin.

Vergadering EESC in Brussel

Het Europees Economisch en Sociaal Comité i zal op woensdag en donderdag een plenaire vergadering houden in het EP in Brussel.

REF. : 20130208STO05706