EP deze week: Europees semester, President van Somalië, seminar asielbeleid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 28 januari 2013, 14:08.

De EP- leden i zullen zich deze week samen met een aantal nationale parlementsleden buigen over het Europees semester, bedoeld voor een EU-brede coördinatie van economisch beleid. De president van Somalië brengt op donderdag een bezoek aan het Parlement om met de leden van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen in de Hoorn van Afrika. Verder wordt er in het EP i een seminar voor journalisten over asielbeleid georganiseerd en bereiden de fracties de plenaire vergadering van volgende week voor.

Europees Semester

Van maandag tot en met woensdag zullen honderd nationale parlementsleden in het EP zijn om met de EP-leden i te bespreken hoe de coördinatie van het economisch beleid kan worden verbeterd. Het Europees semester zal officieel van start gaan tijdens de EU-top i van 7-8 februari.

President van Somalië

Op donderdag 31 januari zal de President van Somalië, Hassan Sheikh Mohamud, het Parlement bezoeken en met de leden in debat gaan over de laatste ontwikkelingen in de Hoorn van Afrika tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Hij zal ook een ontmoeting hebben met EP-Voorzitter Martin Schulz i.

Seminar over asielbeleid

De Persdienst van het EP organiseert op woensdag een seminar voor journalisten over de oprichting van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel. Journalisten krijgen de mogelijkheid om de EU-asielwetgeving met leden en vertegenwoordigers van andere EU-instellingen te bespreken. Sommige delen van de wetgeving zijn al goedgekeurd en het hele pakket zal naar verwachting in de komende weken worden goedgekeurd.

Voorbereiding plenaire vergadering

De fracties zullen de plenaire vergadering, van volgende week voorbereiden. De Franse president François Hollande i en de Tunesische president Moncef Marzouki brengen een bezoek aan het Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering. De leden zullen volgende week stemmen over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid en over resoluties wat betreft het Europees semester.

Andere kwesties

Schulz zal op woensdag een ontmoeting hebben met de premier van Litouwen, Algirdas Butkevičius, en met de premier van Hongarije, Viktor Orbán i en met de premier van Noord-Ierland, Peter Robinson. De Commissie zal haar overgangsregelingen voor 2014 met betrekking tot de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid presenteren.

REF. : 20130125STO05484