Positieve evaluatie voor Balkanlanden in richting van EU lidmaatschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 23 januari 2013, 16:09.

De leden van het Parlement zijn tevreden over de hervormingen die de Balkanlanden hebben doorgevoerd met het oog op EU lidmaatschap, maar ze benadrukken ook dat er nog ruimte is voor verbetering. De commissie voor buitenlandse zaken nam op 21 en 22 januari een vooruitgangsrapport aan voor Montenegro, besprak het Europees integratieproces van Kosovo en ondervroeg de Servische vicepremier voor Europese integratie.

Servië

De Europese Raad heeft Servië op 1 maart 2012 op de officiële kandidatenlijst gezet. Het vooruitgangsrapport dat besproken werd op 22 januari vraagt de Raad i om zo snel mogelijk een datum te kiezen om aan de toetredingsonderhandelingen te beginnen.

Tijdens het debat bevestigde Grubjesic dat Servië nog steeds op gespannen voet leeft met buurland Kosovo, dat onlangs zijn onafhankelijk mocht vieren. "Onze grootste uitdaging is de dialoog met Priština", zei Grubjesic. "Een dialoog is de enige mogelijkheid. Wij vinden dat alle betrokken partijen op een pragmatische en flexibele manier moeten samenwerken om een eerlijke en aanvaardbare oplossing te vinden en om de Kosovaren de kans te geven op een beter leven."

Kosovo

Vijf lidstaten hebben Kosovo nog steeds niet erkend. De parlementsleden richten zich in een besluit tot deze vijf en vragen om Kosovo wel te erkennen op grond van een haalbaarheidsstudie van de Europese Commissie i. De studie toont aan dat een stabilisatie- en associatieakkoord met Kosovo mogelijk is, ondanks de uiteenlopende meningen over het statuut van het land.

De parlementsleden vragen Kosovo om de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad op te voeren en om toenadering te zoeken tot de Servische minderheid in het land.

Montenegro

Op 29 juni 2012 gingen de toetredingenonderhandelingen met Montenegro van start. De commissie voor buitenlandse zaken nam op 22 januari het vooruitgangsrapport aan, en was vol lof over de inspanningen die het land tot nu toe leverde. Toch merkten de commissieleden op dat persvrijheid, vrouwenrechten en gendergelijkheid beter beschermd moeten worden en dat er meer inzet nodig is om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden.

REF. : 20130121STO05413