Stabiliteit, banen, groei - Ierland presenteert prioriteiten van Voorzitterschap in het EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2013, 15:44.

Jobcreatie en crisisbestrijding zijn de topprioriteiten van het Iers voorzitterschap van de Raad i, zei de Ierse premier Enda Kenny i vandaag tijdens een toespraak in het EP i. De meeste fractievoorzitters waren het er mee eens dat Ierland kan bouwen op zijn eigen ervaring om de crisis te bestrijden en om verandering teweeg te brengen in Europa i.

Ierland wil zich vooral inzetten voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid, voor de oprichting van de bankenunie en voor een akkoord over de lange termijn begroting van de EU, zei premier Kenny. Hij rekent daarbij op de steun van het EP als "belangrijke partner". De premier sprak ook over Mali, Somalië, Syrië en vrijhandelsregimes met globale partners zoals de VS.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso i gaf Kelly gelijk en zei dat er fundamenten nodig zijn voor blijvende groei en jobcreatie. "Net zoals andere landen hebben de Ieren veel moeten opofferen om de nodige hervormingen door te voeren. Het geval van Ierland toont aan dat hervormingen en sociale cohesie mogelijk zijn, zolang er genoeg politieke wil is."

Joseph Daul, Frans christendemocratisch fractievoorzitter (EVP i), feliciteerde premier Kenny: "U hebt moeilijke, maar cruciale beslissingen genomen zonder dat u daarbij de steun van de Ierse bevolking hebt verloren. Ierland is een goed voorbeeld voor de rest van Europa."

Hannes Swoboda, Oostenrijks sociaaldemocratisch fractievoorzitter (S&D): "We hebben uw steun nodig op drie vlakken: de bestrijding van de crisis, de bescherming van de Schengenzone (nu de Raad de vrijheid van vervoer wil inperken), en de strijd tegen jeugdwerkloosheid die onze democratie bedreigt."

Guy Verhofstadt i, Belgisch liberaal fractievoorzitter (ALDE): "Onze belangrijkste opdracht is om niet terug te vallen op zelfgenoegzaamheid, want dat is de grootste bedreiging voor de EU vandaag. (...) We hebben dringend nood aan een fiscale unie, een bankenunie en tenslotte ook een politieke unie."

Daniel Cohn-Bendit, Frans groen fractievoorzitter (Groen/VEA): "U zegt dat er een geloofwaardig meerjarig financieel kader nodig is. Het voorstel van de Raad dat nu op tafel ligt is niet geloofwaardig en zal geen banen opleveren."

Martin Callanan, Brits conservatief fracievoorzitter (ECR), is blij dat het voorzitterschap de nadruk legt op groei, banen en stabiliteit. "We moeten er een prioriteit van maken om de interne markt te ontwikkelen als drijvende kracht voor economische groei", zei hij.

Nigel Farage, Brits covoorzitter van Europa voor Vrijheid en Democratie i (EVD), zei: "De fundamenten zijn nog steeds dezelfde: de werkloosheidgraad blijft stijgen in het Middellandse Zeegebied, de productie gaat achteruit, en het menselijke leed neemt almaar toe. (...) De Europese politieke klasse is onverschillig."

Gabriele Zimmer, Duits fractievoorzitster van Unitair Links (GUE/NGL): "De strijd tegen sociale uitsluiting is blijkbaar geen prioriteit van uw programma en u houdt zich niet bezig met duurzame banen."

REF. : 20130111STO05286