Deze week in het EP: ratingbureaus, banen voor jongeren, voorzitterschap van de Raad

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 14 januari 2013, 10:34.

De leden stemmen deze week over nieuwe regels om ratingbureaus eerlijker en betrouwbaarder te maken. Zij zullen ook debatteren over een garantieregeling die jongeren na meer dan vier maanden werkeloosheid het recht op een opleiding of baan geeft. Daarnaast zullen ze stilstaan bij het voorzitterschap van de Raad i dat op 1 januari door Ierland i werd overgenomen van Cyprus en zullen zij de situatie in Syrië bespreken.

Economie

Op woensdag wordt de leden gevraagd om hun steun te geven aan de plannen voor een jeugdgarantieregeling. De ontwerpresolutie roept de EU-ministers van werkgelegenheid op om in februari een akkoord te bereiken over het invoeren van een dergelijke regeling in alle lidstaten. Op dinsdag zal de Commissie vragen beantwoorden over investeringen in onderzoek en innovatie en debatteren over de toekomst van de EU met de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann i.

Op woensdag stemmen de leden over nieuwe regels met betrekking tot ratingbureaus en een resolutie waarin de Commissie wordt opgeroepen om het bundelen van staatsschulden te onderzoeken, met inbegrip van de mogelijkheid van euro-obligaties.

Voorzitterschap

Het Parlement zal op woensdag ingaan op de prioriteiten van het nieuwe Ierse voorzitterschap met de premier van de Ierse Republiek, Enda Kenny i. Op dinsdag maakt het Parlement de balans op van het uitgaande Voorzitterschap van Cyprus met President Demetris Christofias.

Buitenlandse Zaken

De situatie in Syrië zal worden besproken op woensdag. Diezelfde dag debatteren de leden ook over kernwapens in het Midden-Oosten en wordt hen gevraagd om een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst EU-Irak te ondersteunen. Een rapport over armoede en piraterij in de Hoorn van Afrika zal worden gepresenteerd op maandag.

REF. : 20130111STO05282