Ierse parlementsleden blikken vooruit op voorzitterschap van de Raad

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 4 januari 2013, 8:00.

Ierland i neemt voor de komende 6 maanden het voorzitterschap van de Raad i op zich, en wil daarbij de nadruk leggen op stabiliteit, groei en jobcreatie. Wij vroegen aan enkele Ierse Europarlementsleden welke verwachtingen ze hebben voor het voorzitterschap.

Liam Aylward (ALDE i): Werkloosheid, en in het bijzonder jeugdwerkloosheid, is de grootste uitdaging waar we voor staan in de EU. Het Iers voorzitterschap moet de Europese burgers steunen zodat de huidige en de komende generaties hun volledige potentieel kunnen benutten.

Nessa Childers (S&D i): Ik hoop dat de Ieren hun voorzitterschap op efficiënte wijze zullen uitvoeren. Er staan zeer belangrijke kwesties op de agenda, en ik kijk er naar uit om samen met mijn Ierse collega's werk te maken van de tabaksrichtlijn en de belasting op financiële transacties.

Emer Costello (S&D): Als de Raad de aanbeveling voor de Jeugdgarantie goedkeurt en als de ILO Conventie geratificeerd wordt, dan zal Ierland kunnen terugblikken op een progressief en ondernemend voorzitterschap.

Brian Crowley (ALDE): We moeten de kans grijpen om de agenda te bepalen voor de toekomst van landbouw en economische ontwikkeling.

Pat the Cope Gallagher (ALDE): Ierland neemt het voorzitterschap voor de 7e keer op zich, toevallig op de 40ste verjaardag van onze toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap i. De uitdagingen zijn groot, maar ik hoop dat het Iers voorzitterschap en het EP i de handen in elkaar zullen slaan om het Gemeenschappelijke Visserijbeleid te hervormen.

Marian Harkin (ALDE): Er wordt veel verwacht van het Iers voorzitterschap. Er moet werk gemaakt worden van verschillende wetgevingsdossiers zoals de hervorming van het GLB en het Sociaal Fonds, en onze vertegenwoordigers zullen alle onderhandelingstechnieken moeten gebruiken om de nodige akkoorden te bereiken.

Jim Higgins (EVP i): Het voorzitterschap is een mooie gelegenheid voor Ierland om al haar troeven op tafel te leggen. Ierland wil veel verschillende onderwerpen afhandelen, maar voor mij ligt het zwaartepunt vooral bij de jeugdwerkloosheid, het Gemeenschappelijk landbouwbeleid en het Visserijbeleid.

Seán Kelly (EVP): Als rapporteur voor Gegevensbescherming ben ik blij dat het Iers voorzitterschap dit dossier als prioriteit opneemt. Ik hoop dus echte vooruitgang te zien in de eerste 6 maanden van 2013.

Mairead McGuinness (EVP): Ik hoop dat het voorzitterschap er in zal slagen om de onderhandelingen over cruciale beleidstakken voor 2014-2020 op een succesvolle manier af te ronden. Het solidariteitsgevoel onder de 27 lidstaten is aangetast sinds de crisis, en hopelijk kan Ierland dit gevoel weer aanwakkeren.

Gay Mitchell (EVP): We moeten de taal veranderen: herstel in de plaats van bezuiniging. Het medicijn smaakt misschien bitter maar het is cruciaal voor het genezingsproces.

Paul Murphy (Unitair Groen Links i): Ik hoop dat het Iers voorzitterschap de internationale gemeenschap er op kan wijzen dat bezuinigingsmaatregelen niet werken voor gewone mensen en de economie in zijn geheel. Via het voorzitterschap kunnen arbeiders en werklozen in Ierland hun afkeuring voor dit beleid overbrengen.

Phil Prendergast (S&D): Ons voorzitterschap wil dossiers behandelen die niet enkel voor Ierland van belang zijn, maar die ook een Europese omvang hebben. Er wordt verwacht dat de Europese politieke agenda tijdens het voorzitterschap gedomineerd zal worden door onderwerpen zoals groei en jobcreatie, de EU begroting, de bankenunie, de financiële transactiebelasting en duurzame schuldenlasten. Ik ben er zeker van dat we veel kunnen bereiken tijdens deze 6 maanden, en ik kijk er naar uit om samen met mijn collega's te vechten om een progressieve verandering in Europa i te weeg te brengen.

REF. : 20121213STO04625