Samenwerking EU en Arabische Liga cruciaal in Midden-Oosten

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 13 november 2012, 21:33.

Samenwerking tussen de EU en de Arabische liga is cruciaal om tot een oplossing te komen van problemen in het Midden-Oosten, met name in Syrië. Minister Frans Timmermans zei dat tijdens een conferentie van de Arabische Liga en de EU in Caïro. Syrië was daarbij het belangrijkste onderwerp.

Timmermans constateert dat de Arabische Liga een positieve rol speelde tijdens de revolutie in Libië in 2011. Nu is de Liga een belangrijke partij bij het oplossen van de crisis in Syrië.

Timmermans: 'Gezamenlijk kan de druk op het Syrische regime verder worden opgevoerd, onder ander door strikte uitvoering en verdere uitbreiding van de sancties. Ook moeten misdaden door het regime en de rebellen worden gedocumenteerd; verdachten moeten voor het Internationale Strafhof worden gebracht.'

De conferentie verwelkomde de nieuw opgerichte oppositiebeweging Syrian National Coalition (SNC) in Doha en riep de SNC op tot samenwerking met alle oppositiebewegingen, om tot een breed gedragen vertegenwoordiging van de bevolking te komen.