Europarlementariër Tavares over Hongarije: geen sprake van dubbele standaard

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2012, 11:24.

Het Europees Parlement i werkt aan een verslag over de verenigbaarheid van de nieuwe Hongaarse grondwet met de Europese wetgeving i en waarden. Uit bezorgdheid dat de grondwet fundamentele rechten zou schaden, ging de commissie voor burgervrijheden op onderzoeksmissie naar Boedapest van 24 tot 26 september. De Portugese Groene parlementariër Rui Tavares is verantwoordelijk voor het verslag en benadrukt dat Hongarije niet geviseerd mag worden.

Waarom besloot het EP om een onderzoeksmissie naar Boedapest te sturen? Wat heeft de delegatie daar gedaan?

Eerste minister Orbán nodigde ons uit tijdens een plenair debat in januari in Straatsburg. Het was een controversieel debat, maar iedereen was het er over eens dat het EP naar Hongarije moest gaan om ter plaatse de gevolgen vast te stellen van de recente veranderingen in de grondwet en wetgeving. Na het debat stemde het EP over een besluit om een verslag op te stellen en om naar Hongarije te gaan.

Wat waren de conclusies na het bezoek?

De Hongaarse autoriteiten werkten goed mee. We werden hartelijk ontvangen door vertegenwoordigers van de regering, de oppositie, ngo's, rechters en ambtenaren van het rechtswezen. We stelden de vragen die we moesten stellen. De antwoorden waren soms tegenstrijdig, maar de drie dagen bleken toch zeer productief.

Sommigen beweren dat het EP een dubbele standaard hanteert. Het stuurt een onderzoeksmissie naar Hongarije terwijl het in andere gevallen de ogen sluit.

Dat klopt niet. Ik was betrokken bij fundamentele rechten kwesties in Litouwen, Ierland, Italië, Nederland, Frankrijk en recentelijk in Roemenië. Persoonlijk zou ik willen dat het EP een actievere rol speelt bij de kwestie rond Roemenië. In Hongarije heb ik dan weer klachten vernomen over een dubbele standaard. Ik vind dat ernstige overtredingen van fundamentele rechten door ons behandeld moeten worden. Het Parlement moet dubbele standaarden elimineren en dat is ook een verantwoordelijkheid van de Commissie. Discriminatie, dubbele standaarden en zondebokken zijn uit den boze. Tot dusver hebben we hier nog niet mee te maken gehad.

Hoe zou u het vermoeden van een dubbele standaard vermijden?

Het EP moet werk maken van een grondige evaluatie en follow-up van de toetredende landen. Ondanks de strenge Kopenhagen i-criteria denken sommigen dat de EU zich de illusie maakt dat toetredende landen automatisch goed scoren op vlak van fundamentele rechten, democratie en pluralisme. Het EP moet ook na toetreding de lidstaten in het oog blijven houden.

De onderzoeksmissie zal deel uitmaken van je verslag. Wat is de volgende stap?

We verwerken nu de informatie die we in Boedapest verzameld hebben en stellen zo vlug mogelijk ons missieverslag op. Bij het uiteindelijke verslag moeten we rekening houden met de uitwisseling tussen de Hongaarse overheid en de Venetiaanse Commissie, die deze maand haar standpunt over de veranderde wetgeving zal meedelen. We wachten hier in spanning op, omdat we eerder al hun verslagen als werkdocument gebruikt hebben. We zullen verdere werkdocumenten over mediapluralisme en mediavrijheid waarschijnlijk in november publiceren. Voor het uiteindelijke verslag is nog geen finale deadline gesteld.

REF. : 20120928STO52499