Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken 2012: vijf genomineerden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 9 oktober 2012, 16:44.

Een maatschappelijke activist uit Wit-Rusland, de directeur van een centrum dat juridische bijstand verleent aan slachtoffers van wetgeving over godslastering in Pakistan, drie vertegenwoordigers van de Rwandese oppositie, een Russische feministische punkrockgroep, een Iranese advocaat en een Iranese regisseur: dat zijn de genomineerden voor de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken dit jaar. Zij worden voorgesteld op dinsdag 25 september tussen 15.00 en 16.30 uur. Volg dit rechstreeks!

Ales Bialiatski is een maatschappelijk activist in gevangenschap die strijdt voor de vrijheid van denken en van meningsuiting in Wit-Rusland. Hij stichtte het Viasna Human Rights Centre, een niet-gouvernementele organisatie die financiële en juridische bijstand verleent aan politieke gevangenen en hun families.

Hij is genomineerd door parlementslid Jacek Saryusz-Wolski en 82 andere leden.

Joseph Francis is de oprichter en directeur van het Center for Legal Aid, Assistance and Settlement (CLAAS). CLAAS dat werd opgericht in 1992, richt zich op de behoeften van slachtoffers van godslasteringwetten in Pakistan, door juridische bijstand te verschaffen, een veilig tijdelijk onderdak te verlenen en indien nodig, te zorgen voor herlocatie. Genomineerd door de fractie Europese Conservatieven en Hervormers i.

Victoire Ingabire Umuhoza, Déogratias Mushayidi en Bernard Ntaganda zijn drie leden van de Rwandese oppositie in gevangenschap die probeerden om een einde te maken aan het geweld door het bevorderen van dialoog en verzoening. Genomineerd door de leden Willy Meyer, Rosa Estaràs, Santiago Fisas, María Muñiz, Ana Miranda en 37 andere leden.

Pussy Riot: De drie jonge vrouwen - Nadezhda Andreyevna Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich en Maria Alyokhina protesteerden tegen de Russische regering en werden gearresteerd. Ze werden veroordeeld tot twee jaar in een werkkamp. Genomineerd door Parlementslid Werner Schulz en 45 andere leden.

Nasrin Sotoudeh en Jafar Panahi. Sotoudeh is een gevangen Iranese advocaat en voorvechter van mensenrechten. Zij vertegenwoordigde gevangen activisten van de oppositie en jeugdige daders met uitzicht op de doodstraf. Jafar Panahi is een Iranese filmregisseur, scenarioschrijver en filmmonteur. Zijn films zijn vaak gericht op de ontberingen van kinderen, armen en vrouwen. Zij zijn genomineerd door de Socialisten & Democraten, de liberale ALDE i-fractie, De Groenen, José Ignacio Salafranca, Elmar Brok en 11 andere leden.

Over de prijs

De Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken draagt de naam van de Russische fysicus en politieke dissident Andrei Sacharov. De prijs wordt sinds 1988 ieder jaar door het Parlement uitgereikt aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de strijd voor de mensenrechten of de democratie. In 2011 werd de prijs toegekend aan de activisten van de Arabische lente.

REF. : 20120921STO51984