Kaczmarek over verkiezingen Wit-Rusland: Wij kunnen geen doorbraak verwachten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 20 september 2012, 13:59.

In Wit-Rusland worden zondag parlementsverkiezingen gehouden maar zal dit iets veranderen? Is verdere integratie tussen Wit-Rusland en de EU i op het juiste spoor en kunnen we na deze verkiezingen democratische veranderingen verwachten? "Ik zou graag optimistisch willen zijn, maar weinig wijst op dergelijke veranderingen," zei de Poolse christendemocraat, Filip Kaczmarek, delegatieleider voor de betrekkingen met Wit-Rusland.

Wat verwacht u van de aanstaande verkiezingen? Zijn er veelbelovende trends?

Als deze verkiezingen democratisch en vrij zijn, dan kan de EU in Wit-Rusland een partner zien. Ik zou graag optimistisch, willen zijn maar het probleem is dat tot dusver niets daarop wijst. Natuurlijk is het moeilijk om de verkiezing vooraf te beoordelen maar ik denk niet dat we een doorbraak kunnen verwachten. De presidentsverkiezingen zijn belangrijker in Wit-Rusland. Dit kan de reden waarom de campagne voor de verkiezingen van zondag beter en rustiger lijkt dan voorheen. Deze kleine verbeteringen zullen echter niet leiden tot belangrijke veranderingen in de betrekkingen tussen Wit-Rusland en de EU.

Wat is er nodig voor aanmoediging van verdere samenwerking tussen Wit-Rusland en de EU?

In Wit-Rusland kan alles heel snel veranderen. Alles hangt af van één persoon: de President. Het gebrek aan verenigbaarheid tussen de organisatie en waarden van de EU en die van het presidentiële systeem in Wit-Rusland maakt het moeilijk om te zeggen wat we nog meer kunnen doen om Wit-Rusland aan te moedigen om meer samen te werken. De EU probeert om het maatschappelijk middenveld in Wit-Rusland te versterken, dat is één van de weinige dingen die we kunnen doen.

Wat verwacht Wit-Rusland van de EU?

Wit-Rusland wil haar betrekkingen met de EU zo normaal mogelijk hebben, niet alleen als het gaat om de handel en de economie, maar ook voor de vrijstelling van visumplicht, maar ze zijn niet bereid om aan de voorwaarden van de EU te voldoen. Hun verwachtingen zijn niet overdreven, maar om het te laten gebeuren moet de EU een aantal veranderingen van hun kant kunnen zien.

De EU is bereid tot verdere integratie met Wit-Rusland zodra een aantal veranderingen hebben plaatsgevonden en wanneer Wit-Rusland accepteert wat wij zien als universele waarden. We moeten niet vergeten dat Wit-Rusland een deel van Europa i is, en als de EU het Europese model wil bevorderen, dan moeten wij dat doen met naaste buren, zoals Wit-Rusland.

Zelfs een klein teken van een goede wil van Wit-Rusland zou genoeg zijn. Wanneer wij de Wit-Russische regering echter vragen om politieke gevangenen vrij te laten om de betrekkingen te verbeteren, antwoorden ze door te zeggen dat we ons mengen in de interne aangelegenheden van Wit-Rusland. Dit toont aan dat ze onze waarden- waar niet over te onderhandelen valt - niet begrijpen.

REF. : 20120913STO51341