EP oneens met lidstaten over Schengen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 11 juni 2012, 19:35.

Het Parlement zal zich krachtig verzetten tegen het plan dat de ministers van Binnenlandse Zaken overeengekomen zijn om de rechtsgrondslag voor de evaluatie van de werking van de paspoortvrije Schengenruimte te wijzigen. Dat verklaarde EP voorzitter Martin Schulz i bij de opening van de plenaire vergadering. De zogenoemde "aantasting van de basisvrijheden van Europese burgers" is volgens hem door alle politieke fracties scherp bekritiseerd.

De Deense minister van Justitie, Morten Bødskov, zal dinsdagmorgen om 9.00 in het Parlement zijn om er de wijziging van de rechtsgrondslag van artikel 70 van het verdrag toe te lichten. Dat artikel kent het Parlement een minder prominente rol toe in de besluitvorming over de evaluatie van de toepassing van de Schengenregels. Na de verklaring zullen sprekers van de politieke fracties het woord nemen.

Schulz deelde mee dat hij minister Bødskov en waarnemend Raadsvoorzitter premier Thorning-Schmidt in een telefoongesprek had gemeld dat het Europees Parlement elke poging om aan de fundamentele vrijheden van EU-burgers te raken, krachtig zou bestrijden.

Servië

Schulz had de nieuwe president van Servië, Tomislav Nikolic, geschreven om hem met zijn verkiezing te feliciteren, maar ook om hem erop te wijzen, dat elke poging om de geschiedenis te herschrijven onaanvaardbaar was. De genocide van Srebrenica was door onder meer het Internationaal Gerechtshof erkend, merkte hij op. Hij voegde eraan toe, dat hij hoopte dat Servië het "pad naar regionale verzoening niet zou verlaten, omdat het dan ook van het pad naar Europa af zou dwalen".

Processen van Sacharovwinnaars

Schulz eiste een eerlijk proces voor Sacharovprijs-winnares Layla Zana, die op basis van de Turkse anti-terrorismewetgeving was veroordeeld. Een andere Sacharovprijs-winnares, de Egyptische Asmaa Mahfouz, zou haar beroep tegen een gevangenisstraf op 17 juni beginnen. Schulz had EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands beleid Catherine Ashton i gevraagd om ervoor te zorgen dat de EU Ambassadeur bij Egypte daarbij aanwezig zou zijn.