Bulgaarse vice premier bezoekt Tweede Kamer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2012.

Op woensdag 23 mei spreekt de commissie Immigratie en Asiel van de Tweede Kamer met de vice premier en minister van Binnenlandse Zaken van Bulgarije, de heer Tsvetan Tsvetanov. Het gesprek is in de Den Uylzaal en duurt van 10.00 tot 11.00 uur.

Onderwerpen van gesprek zijn de voorgenomen toetreding van Bulgarije tot Schengen en de bestrijding van criminaliteit en corruptie door de Bulgaarse regering. Over de toetreding van zowel Bulgarije als Roemenië tot het Schengengebied i wordt momenteel onderhandeld tussen de lidstaten van de EU i. Voorwaarde hiervoor is dat beide landen voldoende vooruitgang boeken ten aanzien van de bestrijding van criminaliteit en corruptie en hervorming van de rechtsstaat.

Via het Coöperatie- en Verificatiemechanisme (CVM) evalueert de Europese Commissie i sinds 2007 de voortgang van beide landen op deze punten voor een periode van 5 jaar. De uiteindelijke CVM-rapportage zal op 10 juli 2012 gepubliceerd worden. Tijdens de JBZ-raad van 19 en 20 september 2012 zal besloten worden over de (gedeeltelijke) toetreding van beide landen, waarbij het waarschijnlijk in de eerste fase zal gaan om openstellen van de luchtgrenzen en pas later de landsgrenzen.