EU wil rechten luchtvaartpassagiers versterken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 26 oktober 2012, 9:58.

Passagiersrechten worden versterkt en dienstverlening wordt verbeterd

In het voorbije decennium heeft de EU enkele nieuwe wetten aangenomen voor passagiersrechten in vliegtuigen, treinen, schepen en bussen. Vandaag wil de EU de rechten van luchtvaartpassagiers verduidelijken en versterken, en wil het ervoor zorgen dat verschillende passagiersrechten consistent worden nageleefd in te toekomst.

Passagiersrechten versterken

Parlementsleden keurden op 29 maart een resolutie goed, waarin ze pleitten voor betere informatievoorziening en bijstand voor gestrande passagiers en striktere regelgeving rond compensatie voor geannuleerde vluchten of vertragingen.

De Europese Commissie is van plan om in de nabije toekomst een voorstel te lanceren om de bestaande regelgeving voor passagiersrechten in de luchtvaart aan te passen.

Niet enkel luchtvaartpassagiers, maar ook andere reizigers zullen enkele rechten genieten. Zo is de regelgeving voor treinpassagiers al sinds januari 2009 van toepassing en gaat de regelgeving voor scheepvaartpassagiers vanaf december 2012 van kracht en voor buspassagiers vanaf 2013. De Europese Commissie nam in december 2011 een rapport aan die de rechten bepaalde voor alle vervoerswijzen, om op die manier de coherente toepassing van de verschillende regels te verzekeren.

Parlementariërs overwegen nu ook voorstellen om de capaciteit van Europese luchthavens te vergroten, om het aantal vertragingen te verminderen en om de kwaliteit van dienstverlening op luchthavens te verbeteren. Hier wordt waarschijnlijk in de herfst over gestemd.

Privacy versus veiligheid

Parlementsleden zijn echter niet enkel bezig met de vereenvoudiging van reizen, maar proberen ook om de privacy van passagiers te rijmen met toegenomen veiligheidsmaatregelen. Op 19 april keurde het Parlement een akkoord goed tussen de VS en de EU over het delen van data over luchtpassagiers. Diezelfde dag bespraken de parlementsleden ook het gebruik en de betrouwbaarheid van biometrische paspoorten.

Kom meer te weten over het Parlementair ewerk rond passagiersrechten in de luchtvaart en andere reis-gerelateerde kwesties in deze artikelenreeks.

[Zie origineel artikel hieronder]

REF. : 20120420FCS43683