EU verwelkomt voortgang kandidaat-lidstaten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 29 maart 2012, 15:00.

Toetredingsonderhandelingen met Servië moeten zo snel mogelijk beginnen. Plannen om de onderhandelingen met Montenegro in juni te starten, worden verwelkomd en de vijf lidstaten die de onafhankelijkheid van Kosovo nog niet erkennen, zouden dat moeten doen. Dat staat in drie resoluties die donderdag door het EP i werden aangenomen.

Servië

Het besluit van de Raad i (01.03.12) om Servië de status van kandidaat-lidstaat toe te kennen, wordt door het Parlement verwelkomd. Toetredingsonderhandelingen met Servië moeten zo snel mogelijk beginnen, op voorwaarde dat het land zijn hervormingen voortzet. Dat stelt de ontwerpresolutie over Servië. Vooral hervormingen die democratie en de rechtsstaat versterken zijn daarbij van belang.

Het Parlement is niettemin bezorgd over discriminatie van minderheden in Servië. Het EP dringt er bij de Servische regering op aan om alle minderheden te beschermen en te verzekeren dat hun grondrechten worden nageleefd, met inbegrip van gelijke toegang tot de arbeidsmarkt en eerlijke vertegenwoordiging in instellingen. Er wordt ook gewezen op het feit dat veel Servische asielzoekers in de EU i tot etnische minderheden behoren.

De resolutie benadrukt het belang van de voortzetting van de dialoog tussen Belgrado en Pristina. Tegelijkertijd worden er ernstige zorgen geuit over de conflicten tussen NAVO i-militairen en etnische Serviërs in het noorden van Kosovo in de tweede helft van 2011.

Ten slotte onderstreept de resolutie de noodzaak van eerlijke parlementaire en lokale verkiezingen aankomende 6 mei. Er wordt daarbij een beroep gedaan op de Servische autoriteiten om de lokale verkiezingen in de gemeenten van Noord-Kosovo niet te organiseren.

Kosovo

De vijf lidstaten die de onafhankelijkheid van Kosovo nog niet erkennen, worden door het EP opgeroepen dat wel te doen. Die aanbeveling staat in de resolutie, die onderstreept dat 88 landen dit al deden.

De resolutie uit verheugdheid over de start van de visumdialoog in januari. De dialoog heeft tot doel het toenemende isolement van Kosovaarse burgers tegen te gaan. Van de Commissie wordt verwacht dat er dit voorjaar een stappenplan wordt gepresenteerd voor de liberalisering van de visumregeling. Het plan van de Commissie om in het najaar een haalbaarheidsstudie te produceren over een stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de EU en Kosovo, wordt door het EP gesteund.

EP-leden i hopen dat het Internationaal Olympisch Comité Kosovaarse atleten in staat zal stellen om deel te nemen aan de komende Olympische spelen van Londen.

Terugkerende vluchtelingen en ontheemden, corruptie en de onstabiele en gespannen situatie in het noorden, vormen volgens het EP de belangrijkste resterende uitdagingen voor Kosovo. Daarnaast wordt er gevraagd om snelle constitutionele en electorale hervormingen.

Montenegro

Montenegro's "aanzienlijke vooruitgang" wordt in de resolutie opgemerkt. Het plan van de Raad om de toetredingsonderhandelingen in juni van start te laten gaan, wordt dan ook verwelkomd. De tekst prijst de rol van Montenegro bij het versterken van relaties met de andere westelijke Balkanlanden.

Maar, de tekst benadrukt ook de noodzaak voor de concretisering van hervormingen, vooral om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden. Dat zal van essentieel belang blijven gedurende het toetredingsproces van Montenegro, stelt de resolutie.

EP-leden wijzen ook op de sterke ondervertegenwoordiging van vrouwen in het parlement van Montenegro, topfuncties bij de overheid en bestuursfuncties in de publieke en private sector. De resolutie dringt er bij de Montenegrijnse autoriteiten op aan om hun beleid op het gebied van gendergelijkheid verder te integreren en het beginsel van gelijke beloning te introduceren.