Deze week in het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 26 maart 2012, 16:42.

Deze week: vooruitgangsrapporten, de Troika-missie naar Griekenland en passagiersrechten

Deze week wordt in Brussel een tweedaagse plenaire zitting gehouden. Parlementsleden i zullen het op woensdag en donderdag onder meer hebben over de vooruitgang van potentiële lidstaten Turkije, Servië, Kosovo en Montenegro. De Troika missie naar Griekenland zal op dinsdag een verslag uitbrengen aan het Parlement terwijl er in de commissie voor burgervrijheden gestemd wordt over het akkoord met de VS over passagiersnamen.

De tweede plenaire vergadering van maart begint op woensdagnamiddag met een debat over de toetredingsrapporten van Turkije, Servië, Kosovo en Montenegro. Hierbij wordt gekeken naar de vooruitgang die de landen maakten in de voorbije 12 maanden. Op donderdag stemmen de parlementariërs over de rapporten, over de situatie in Wit-Rusland en over de nieuwe Europese richtlijnen voor over-the-counter derivaten om de derivatenmarkt veiliger te maken voor investeerders en economieën. Op donderdag zal ook beslist wie lid wordt van de nieuwe commissie ter bestrijding van georganiseerde misdaad.

Parlementsleden zullen ook stemmen over een resolutie ter versterking van passagiersrechten in de luchtvaart. Dit gaat onder meer over het recht om als passagier naar huis gevlogen te worden in het geval je gestrand bent door het failliet van een luchtvaartmaatschappij.

De Troika missie naar Griekenland, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Commissie, de Europese Centrale Bank i en het IMF i, houdt op dinsdag een bijeenkomst met leden van de commissies voor economische zaken en tewerkstelling. Ze zullen samen discussiëren over de reddingspoging van Griekenland en de huidige financieel-economische situatie in het land.

Dinsdag stemmen parlementariërs ook over het nieuwe akkoord met de VS over de overdracht van passagiersnamen. De Nederlandse Liberaal en rapporteur Sophia in 't Veld stelt voor om het akkoord te verwerpen omdat er te weinig vooruitgang zou zijn in de onderhandelingen over de bescherming van data over EU i burgers. De commissie zal op dinsdag een hoorzitting houden met experts over de vermeende vluchten van de CIA en de illegale aanhouding van verdachten op Europees grondgebied.

Dinsdag vindt er een discussie plaats over ACTA in de commissie voor internationale handel.

Op woensdag zal parlementair voorzitter Martin Schulz i op een persconferentie het standpunt van het Parlement over het burgerinitiatief meedelen, voordat het op 1 april van kracht gaat.