Schulz: "De Europese burgers moeten partners zijn, geen tegenstanders"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 2 maart 2012, 11:10.

Parlementair voorzitter Martin Schulz i komt aan bij de EU top op 1 maart ©BELGA/AFP/J-C.Verhaegen

Parlementair voorzitter Martin Schulz nam op 1 maart deel aan de openingsbijeenkomst van de Europese Raad in Brussel. "De Europese burgers moeten partners zijn, geen tegenstanders", zei hij tijdens de vergadering. Hij zei dat hij ook bezorgd was over de "stereotypen, vooroordelen en paniekzaaierij" die de crisis veroorzaakt heeft in verschillende Europese regio's en herhaalde dat het Parlement oproept tot een georiënteerd beleid.

Schulz sprak de staats- en regeringsleiders toe bij de start van hun lentetop in Brussel, en wees erop dat "een zuiver bezuinigingsbeleid rampzalig kan zijn", terwijl het debat in Europa vergiftigd wordt door "onenigheid, rancune en chauvinisme."

Van bezuiniging naar groei

"Het Parlement heeft altijd voor een groeibeleid gepleit" in combinatie met nodige bezuinigingsmaatregelen, zei Schulz. "Maar nu worden er nog grotere besparingen gevraagd" terwijl verschillende overheden recent "onze oproep voor groei in acht namen". Schulz verklaarde verder dat er dringend maatregelen moeten worden genomen om de groei te herstellen, om banen te creëren en om de financiële sector te hervormen en te herkapitaliseren. Schulz wil hiervoor investeringen verhogen, belastingontduiking bestrijden, opleidingen verbeteren, de interne markt beter doen functioneren, en de EU-2020 strategie voor banen en groei volledig implementeren. Verder zei hij dat het meerjarig financieel kader genoeg voorraden moet hebben om dit beleid over heel de EU te implementeren. Als men EU fondsen zou schrappen kan dit enkel contraproductief zijn op de lange termijn. Het Parlement zou een sterkere rol moeten spelen, vooral in het "Europees Semester" van economische beleidscoördinatie waarbij het Parlement uitgesloten blijft.

Risicovolle verleidingen

Voorzitter Schulz gaf aan dat stereotypen, vooroordelen en zelfs paniekzaaierij opnieuw hoog tij vieren op velen plaatsen in Europa. "Het is onaanvaardbaar dat er tweederangsburgers zouden zijn in Europa." Schulz vroeg de Europese Raad dus om een vastberaden standpunt in te nemen tegen denkwijzen die nefast zijn voor het Europese volk en die de kracht hebben om de EU te vernietigen.

Uitbreiding, Schengen en Syrië

Tijdens deze interventie, die traditioneel de start van elke Europese Raad inluidt, vestigde Schulz er ook de aandacht op dat Servië de status van EU kandidaat verdient en dat Bulgarije en Roemenië opgenomen moeten worden in de Schengenzone. Hij wees verder op de rol van het Parlement in de Arabische Lente en haar bijdrage aan de democratische overgang in die landen. Verder spoorde hij de lidstaten aan ervoor te zorgen dat de VN effectieve acties onderneemt tegen Syrië.

REF. : 20120301STO39618