Grootste respect voor inzet Job Cohen, leden kiezen nieuwe politiek leider

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op maandag 20 februari 2012.

Onze partijleider en fractievoorzitter Job Cohen heeft vandaag laten weten niet verder te gaan als leider van de Partij van de Arbeid. Een moeilijke beslissing waarvoor ik alleen maar respect op kan brengen en die ik enorm betreur. Job heeft grote verdiensten voor de PvdA op zijn naam staan en daar ben ik hem bijzonder dankbaar voor. Ik heb onze samenwerking als bijzonder plezierig ervaren en ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Voor Job, voor de fractie en voor de partij.

Maar we moeten verder. Terwijl we ons vandaag eigenlijk het liefst niet zouden willen buigen over procedures, zit er niets anders op. Ik hecht er sterk aan dat we als partij samen bouwen aan een sterke en activistische PvdA. Een partij die voorop gaat in de discussie over de toekomst van Nederland, een krachtige partij die tussen de mensen staat. Een democratische partij waar we het debat met elkaar voeren, juist in deze moeilijke tijden. Het Partijbestuur heeft daarom het besluit genomen de keuze voor de politiek leider over te laten aan de leden. We schrijven daartoe een ledenraadpleging uit.

Aangezien de politiek leider van de Partij van de Arbeid op grond van onze statuten óf bewindspersoon in een kabinet óf fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie dient te zijn, kunnen aan deze ledenraadpleging enkel de zittende leden van de Tweede Kamerfractie deelnemen. Bij volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zal er een lijsttrekkersverkiezing worden uitgeschreven waaraan alle leden van de partij kunnen deelnemen.

Voor de korte termijn zijn de volgende zaken van belang: tot en met dinsdag 28 februari zijn de leden van de Tweede Kamerfractie in de gelegenheid zich te kandideren, waarna tot en met dinsdag 6 maart de kandidaten zich presenteren aan de partij. De ledenraadpleging wordt geopend op woensdag 7 maart en sluit op woensdag 14 maart. Alle leden ontvangen tijdig de benodigde stembiljetten.

De uitslag van de ledenraadpleging zal op vrijdag 16 maart bekend worden gemaakt. In dat weekend komt het Congres bijeen om de uitslag van de ledenraadpleging te bekrachtigen. De uitspraak van het Congres betreft een zwaarwegend advies aan de Tweede Kamerfractie.

Zaterdag 25 februari organiseren we een Politieke Ledenraad, waar we met elkaar kunnen spreken over de gebeurtenissen. Alle praktische informatie daarvoor volgt zo spoedig mogelijk.

Rest mij niet anders dan mijn grootste respect uit te spreken voor de inzet van Job Cohen de afgelopen jaren. Ik dank hem uit de grond van mijn hart - namens ons allemaal.