Wet Werken naar Vermogen werkt niet

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 2 februari 2012.

Gisteren stuurde staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken de wet Werken naar Vermogen naar de Kamer. Volgens De Krom is het de grootste hervorming van het kabinet. Vast wel, maar zijn plan leidt helemaal niet tot veel werk, maar tot veel extra werkloosheid. Dat kan anders.

Werk, werk, werk. Zo bracht premier Rutte het streven van het kabinet onder woorden bij zijn bezoek aan het Witte Huis, eind vorig jaar. Werk, het is de core business van de Partij van de Arbeid. Niet alleen is werk de beste manier om uit de crisis te komen, het is bovendien het beste middel om de sociale samenhang en binding in de samenleving te bevorderen. Maar mooie woorden werken alleen als je ernaar handelt. En daar wringt de schoen bij deze zoveelste bezuiniging van dit kabinet, die nu net mensen treft die het zonder een beetje hulp zelf maar heel moeilijk redden.

De Wet Werken naar Vermogen is gebaseerd op een lovenswaardig streven: er komt één regeling voor mensen met een arbeidsbeperking, die gemeenten passend kunnen uitvoeren en henbeter in staat stellen om mensen naar werk te leiden.Maar hoe lovenswaardig ook, in de praktijk zal deze wet, op deze manier vorm gegeven, het tegenovergestelde van die mooie woorden bereiken. Het idee dat er bij gewone werkgevers als vanzelf werk kan worden gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking, is namelijk een utopie.

Zonder fatsoenlijke begeleiding naar werk bij een gewone werkgever, zullen veel mensen met een arbeidsbeperking op de bank belanden. En het is nu juist die begeleiding waar staatssecretaris De Krom geen enkele aandacht aan besteedt. Hij besteedt er geen geld aan, sterker, hij bezuinigt daarop. Laat de onzichtbare hand het maar oplossen, zal De Krom gedacht hebben. En zo blijft er van zijn Wet Werken naar Vermogen niets anders over dan opnieuw een keiharde bezuiniging van 1,8 miljard. Zonder perspectief op werk, zonder hoop voor diegenen die met wat hulp wel aan het werk zouden komen en die dat ook graag willen.

Al eerder hebben we op verschillende plekken en op verschillende momenten laten blijken dat we niets in de plannen van De Krom zien. Ook wij willen dat mensen zoveel mogelijk aan het werk gaan, maar de manier waarop het kabinet dit wil doen, is heilloos. Wij hebben een beter plan. Een plan dat wel werkt.