Eurocommissaris Kroes bespreekt Werkprogramma Europese Commissie 2012 met Tweede Kamer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2012.

Op dinsdag 24 januari heeft de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer een gesprek met Eurocommissaris Neelie Kroes, Vicevoorzitter van de Europese Commissie i en belast met de portefeuille Digitale agenda. Voor de bijeenkomst zijn ook leden van de Eerste Kamer uitgenodigd. Het gesprek is openbaar en live te volgen via de website van de Tweede kamer.

Werkprogramma 2012

Centraal in het gesprek staat het Werkprogramma 2012 van de Europese Commissie. In december hebben alle commissies in de Tweede Kamer dit Werkprogramma doorgenomen. Vervolgens hebben ze aangegeven welke Europese dossiers komend jaar wat hen betreft de aandacht zullen krijgen van de Kamer. Na de gedachtewisseling met Kroes zal de commissie Europese Zaken deze onderwerpen op 6 februari ook bespreken met staatssecretaris Ben Knapen i. Daarna zal de definitieve lijst plenair worden vastgesteld.

Europese ontwikkelingen

De Tweede Kamer houdt de vinger aan de pols bij Europese ontwikkelingen. Daarbij gaat het om zaken als de mogelijke gevolgen voor Nederland van nieuwe Europese plannen of de vraag of een bepaald voorstel op Europees of nationaal niveau geregeld moet worden. Verder is er voorafgaand aan elke Europese ministerraad een algemeen overleg waarin met de desbetreffende bewindspersonen wordt besproken wat er in die raad aan de orde zal komen.