Martin Schulz verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 januari 2012, 13:40.

De nieuw verkozen Voorzitter van het Parlement, Martin Schulz i

EP-leden verkozen Martin Schulz als de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement met 387 van de 670 uitgebrachte stemmen. De 56-jarige Duitse Europarlementariër zal de komende 2,5 jaar het Parlement leiden, tot het begin van de nieuwe zittingsperiode in juli 2014.

Martin Schulz (S&D, Duitsland) neemt de plaats in van de vertrekkende voorzitter Jerzy Buzek (EPP, Polen).

"Dit is de plaats waar de belangen van de mensen worden behartigd"

In een korte toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg direct na de stemming, zei Schulz: "We moeten wel beseffen dat de mensen in Europa zich niet zo sterk voor institutionele debatten interesseren - en zich veel meer zorgen maken om de toekomst van hun kinderen, hun baan, hun pensioen en sociale rechtvaardigheid (...). Dit is tenslotte de plaats waar de belangen van de mensen worden behartigd".

Voorzitter Schulz waarschuwde dat "voor het eerst sinds haar oprichting het mislukken van de Europese Unie een realistisch scenario wordt. Onze belangen kunnen niet meer worden gescheiden van die van onze buren. Het naoorlogse Europa stoelt op het inzicht dat de EU juist geen spel is met een nulsaldo, waarbij iemand moet verliezen als een ander wint. Het is precies omgekeerd: ofwel verliezen we allemaal - ofwel winnen we allemaal. De elementaire regel die daarvoor geldt, is de communautaire methode. Dat is geen technische term, maar de ziel van de Europese Unie!"

De topontmoetingen van de regeringsleiders van de afgelopen twee jaar hebben ertoe geleid dat "de volksvertegenwoordigers tot jaknikkers worden gedegradeerd. Zij mogen de in Brusselse achterkamertjes gemaakte afspraken tussen de regeringen alleen nog maar goedkeuren. [...] Het Europees Parlement zal niet werkeloos toezien!" Schulz voegde eraan toe: "het intergouvernementele akkoord over een nieuwe fiscale unie zal de eerste test zijn".

"Wie de in het Handvest van de grondrechten verankerde waarden schendt, moet rekening houden met ons verzet. Dat is een gezamenlijke verplichting voor ons als Parlement". Schulz kondigde ook aan, dat de Hongaarse eerste minister Viktor Orban morgen aan het plenaire debat over de controversiële grondwetsbepalingen in zijn land zou deelnemen.

De volledige tekst van de toespraak van de voorzitter zal beschikbaar zijn via de link onderaan dit artikel.

Volledige uitslag van de verkiezingen van de voorzitter van het Europees Parlement

Volgens het reglement moet de voorzitter met een absolute meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen worden verkozen, dus 50% + 1. Blanco of verkeerd ingevulde stembiljetten worden niet meegerekend bij het berekenen van de vereiste meerderheid.

Het resultaat van de eerste stemronde was:

Uitgebrachte stemmen: 699

Blanco of ongeldige stemmen: 29

Geldig uitgebrachte stemmen: 670

Absolute meerderheid van de vereiste uitgebrachte stemmen om te worden verkozen: 336

Stemmen voor de kandidaten:

Martin Schulz (S&D, DE) 387: verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement

Nirj Deva (ECR, UK): 142

Diana Wallis (ALDE, UK): 141

REF. : 20120113IPR35350