Geen kinderen meer naar gezinslocaties

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 22 december 2011.

De PvdA wil dat er geen overplaatsingen meer plaatsvinden zolang de voorzieningen in twee nieuwe locaties voor asielzoekersgezinnen niet zijn verbeterd. Onze partij krijgt al tijden zorgelijke signalen over de locaties in Katwijk en Gilze en Rijen. Inmiddels hebben ook de kinderrechtenorganisaties Unicef en Defence for Children vastgesteld dat de centra ongeschikt zijn voor kinderen. Het regime is te streng. De medische voorzieningen zijn onvoldoende. Kinderen kunnen niet naar school. Het is onvoorstelbaar dat de minister kinderen wegstopt in dit soort opvangomstandigheden. Kinderen moeten zich altijd veilig kunnen voelen, en naar school kunnen. Dat zijn basisrechten. Kinderrechten. Die worden hier met voeten getreden.

Als het aan de PvdA ligt worden de overplaatsingen opgeschort. De voorzieningen moeten worden verbeterd. Gebeurt dat niet, dan geen kinderen meer naar dit soort centra.

De PvdA is niet blij met de handelwijze van de minister. De Tweede Kamer is nog steeds niet geïnformeerd over de gezinslocaties, terwijl die vanaf juli al worden gebruikt. Deze locaties waren bedoeld voor uitgeprocedeerde gezinnen. En moesten speciaal toegesneden zijn op kinderen. Nu hoor ik dat er gewon asielzoekers in worden geplaatst die nog in procedure zitten. En dat het kindonvriendelijk is.

Het is weer een voorbeeld van het beleid van dit kabinet: bewust mensen wegpesten. Het is een hardvochtige methode. De PvdA pleit er al langer voor dat de terugkeer van vreemdelingen moet plaatsvinden vanuit de vertrouwde omgeving, zoals de eigen woonplaats of een asielzoekerscentrum.