Salzburg wint EU-prijs voor steden die goed toegankelijk zijn voor gehandicapten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 1 december 2011.

Brussel, 1 december 2011 - De Oostenrijkse stad Salzburg sleepte vandaag de zogenaamde "Access City Award" voor 2012 in de wacht, de Europese prijs voor gehandicaptenvriendelijke steden. Met deze jaarlijkse prijs worden inspanningen beloond om de toegankelijkheid in een stedelijk milieu te verbeteren en de gelijkwaardige deelname van mensen met een handicap te bevorderen. De Europese Commissie beloonde Salzburg voor zijn sinds langs bestaande engagement, coherente aanpak en uitstekende resultaten voor een betere toegankelijkheid die werden bereikt met directe participatie van de gehandicapten zelf.

Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie, presenteerde de prijs naar aanleiding van de Europese Dag van mensen met een handicap. Het initiatief, dat wordt georganiseerd tezamen met het Europees gehandicaptenforum (EDF), is een kernactiviteit in het kader van de EU-strategie inzake gehandicapten (IP/10/1505 en MEMO/10/578) en beoogt initiatieven voor meer toegankelijkheid in Europese steden te bevorderen.

"Het leven voor iedereen gemakkelijker maken is de kern van onze strategie voor een Europa zonder grenzen," aldus EU-commissaris voor Justitie Viviane Reding. "De 'Access City Award' is een manier om goede praktijken in heel Europa voor het voetlicht te halen en te bevorderen, op een ogenblik dat de veroudering van de bevolking de kwestie toegankelijkheid tot een noodzakelijk agendapunt maakt. Toegankelijkheid kan een stimulans zijn voor vernieuwing en economische groei. Dit is bijzonder relevant in het huidige economische klimaat. Ik zou graag een Toegankelijkheidsakte voor Europa zien en ben voornemens om tegen eind 2012 met een voorstel op dit punt te komen."

De Europese jury selecteerde Salzburg vanwege zijn uitstekende resultaten in alle belangrijke toegankelijkheidskwesties: gebouwen en openbare ruimten; transport en verwante infrastructuur; informatie en communicatie, inclusief nieuwe technologieën, openbare voorzieningen en diensten.

De andere finalisten waren (in alfabetische volgorde):

  • Krakau (Polen) werd geselecteerd voor zijn engagement voor een betere toegankelijkheid in de moeilijke context van een ontoegankelijke infrastructuur en voor de speciale aandacht voor toegang tot monumenten van het culturele erfgoed;
  • Marburg (Duitsland) werd gekozen vanwege zijn jarenlange inzet voor toegankelijkheid, een duidelijke langetermijnstrategie voor de toekomst en vanwege de voorbeeldige integratie van gehandicapten in de toegankelijkheidsprojecten van de stad, van de ontwerpfase tot de uitvoering;
  • Santander (Spanje) werd als finalist genomineerd voor zijn voortdurende toegankelijkheidsbevorderende stedelijke programma's volgens een universele aanpak, alsook voor de kwaliteit en de duurzaamheid van de geboekte resultaten.

Voor de tweede editie van de "Access City Award" kwamen aanvragen van 114 steden uit 23 EU-lidstaten binnen. De deelnemende steden moesten bewijzen dat zij zich inspanden voor en resultaten boekten op het gebied van gelijke toegang voor iedereen, ongeacht leeftijd of lichamelijke fitheid. Nationale jury's bestaande uit gehandicapten en deskundigen op het gebied van toegankelijkheid preselecteerden 31 aanvragers voor selectie op Europees niveau.

Achtergrond

"Toegankelijkheid" betekent dat gehandicapten net zoals anderen toegang hebben tot het fysieke milieu, transport, informatie- en communicatietechnologieën en dito systemen, en andere faciliteiten en diensten.

Dit is de tweede jaarlijkse editie van de "Access City Award". De eerste keer ging de prijs naar Ávila in Spanje (IP/10/1641). Naast de winnaar en de drie finalisten gaf de jury dit jaar ook een speciale vermelding aan:

  • Grenoble (Frankrijk) voor openbare faciliteiten en diensten: jarenlange inzet voor betere toegankelijkheid en coherent sociaal integratiebeleid op basis van toegankelijke infrastructuur;
  • Ljubljana (Slovenië) voor stadsvervoer en gerelateerde infrastructuur: consistente en geïntegreerde toegankelijkheid in het stadscentrum (stadsbussen uitgerust met audio- en video-aankondiging van de halteplaatsen, braille-aanduidingen aan bushalten, tactiele kaart van het stadscentrum);
  • Olomouc (Tsjechië) voor voorlichting en communicatie, met inbegrip van nieuwe technologieën: innovatieve projecten zoals een multimediale toeristische gids - een nieuw interactief navigatiehulpmiddel dat een GPS-systeem omvat, alsook audio- en visuele informatie in diverse talen;
  • Terrassa (Spanje) voor de bebouwde kom en openbare ruimten: duurzame inspanningen om de historische monumenten toegankelijk te maken, bijzondere aandacht voor het wegwerken van architecturale belemmeringen in woongebouwen, parken, straten, pleinen en historische gebouwen, met inbegrip van de installatie van liften, relingen en bruggen.

Meer informatie

Newsroom van directoraat-generaal Justitie:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Access City Award:

www.accesscityaward.eu

Homepage van vicevoorzitter Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie:

http://ec.europa.eu/reding

 

Contact:

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)