Parlement: begroting 2012 richten op groei en werkgelegenheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 26 oktober 2011, 15:12.

Het EP streeft naar een begroting voor 2012 die gericht is op groei, werkgelegenheid en innovatie in de Unie en op ondersteuning van ontwikkeling en democratie in de buurlanden, zo bleek tijdens de stemming op woensdag over de begroting voor volgend jaar.

In de meeste gevallen heeft het Parlement de ontwerpbegroting van de Commissie gerepareerd waar de Raad die wilde korten. Het EP standpunt leidt tot een verhoging van de betalingen met 5,2%, wat neerkomt op een begroting van €133,1 miljard.

In november gaat een 21-dagen durende conciliatieperiode van start waarin vergaderingen gepland staan op 8 en 18 november. Voor 3, 10 en 14 november staan trilogen (EP, Raad en Commissie) op de agenda. Als het EP en de Raad het eens worden, kan de begroting tijdens de plenaire vergadering in december in Brussel goedgekeurd worden.

Investeringen in R&D, cohesie en structuurfondsen op koers

De beleidsterreinen met de grootste stijgingen zijn Onderzoek en Ontwikkeling, (+8.8%) en Cohesie en structuurfondsen (+10.35%). Het gaat hierbij om lange termijn investeringen die nu, in het vijfde jaar van de meerjarenbegroting 2007-2013, tot wasdom komen en waarvoor de rekeningen betaald moeten worden.

Een andere beleidscategorie waarin de betalingen omhoog gaan is 'Vrijheid, Veiligheid en Justitie' (+6.84%). Dit komt vooral door de toenemende noodzaak om vluchtelingen- en migrantenstromen in goede banen te leiden en de patrouilles op de Middellandse Zee op te schroeven.

Alleen in beleidscategorieën 1A (concurrentie, groei, werkgelegenheid) en in categorie 4 (EU in de wereld) komt het EP op een iets hogere begroting uit dan de Commissie.

Verschillende EP-leden i uitten kritiek op "inconsistenties" in het begrotingsstandpunt van de Raad van Ministers. De begrotingsvoorstellen voor een aantal organisaties die als cruciaal worden beschouwd, zoals het grensbewakingagentschap Frontex i en de nieuwe Europese financiële toezichthouders, zijn veel te laag om fatsoenlijk te kunnen opereren, zo wordt gesteld.

Onderzoek, innovatie en onderwijs (categorie 1A)

Francesca BALZANI (S&D, IT) leidt het grootste deel van de begroting door het Parlement. Zij benadrukt dat investeringen noodzakelijk zijn om nu en in de toekomst groei en banen te creëren. Een meerderheid in het EP volgde haar in haar voorstel om meer geld beschikbaar te stellen voor programma's die gerelateerd zijn aan de EU 2020 strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei.

Het EP voelt er weinig voor om het nucleaire fusieprogramma ITER te financieren met geld dat bedoeld is voor het EU Programma voor Onderzoek en Ontwikkeling, zoals de Commissie en de Raad voorstellen. Aangezien het idee voor dit mammoetproject op tafel kwam na aanvang van de huidige meerjarenbegroting, vinden EP-leden dat het geld elders gevonden moet worden en niet ten koste mag gaan van huidige onderzoeksprogramma's.

Cohesiebeleid (categorie 1B)

Op het terrein van cohesiebeleid, dat beoogt de verschillen tussen regio's te verkleinen, hebben EP-leden de begrotingsvoorstellen van de Commissie gerepareerd waar de Raad wilde snijden.

Landbouw en Milieu (categorie 2)

Het EP stelt een stijging van €250 miljoen voor een noodfonds voor groente- en fruittelers voor. Het geld moet worden gebruikt om toekomstige crises zoals afgelopen jaar met de EHEC-bacterie, te voorkomen en om boeren te compenseren voor de financiële consequenties van mogelijke toekomstige crises. Onder meer Nederland vroeg hier afgelopen jaar om nadat komkommertelers met grote verliezen te kampen kregen.

EP-leden maken zich ook sterk voor behoud van het voedsel-voor-de-armen programma, dat voedsel verstrekt aan voedselbanken in lidstaten. Er zijn problemen met de wettelijke basis voor dit programma en een oplossing hiervoor wordt geblokkeerd in de Raad.

Vrijheid, Veiligheid, Justitie en Burgerschap (3a and 3b)

Het Parlement verzet zich tegen bezuinigingen op het EU Vluchtelingenfonds, het Terugkeerfonds en het Fonds voor de Buitengrenzen (€45 miljoen), zoals voorgesteld door de Raad. De begroting voor het grensbewakingagentschap Frontex moet volgens het EP met een reserve van €25 miljoen omhoog. Indien nodig kan dit geld ingezet worden voor patrouilles op zee en intensivering van de controle aan de Grieks-Turkse grens. In september is er nog extra geld aan de begroting toegevoegd voor deze doeleinden en het EP denkt dat de situatie als gevolg van de Arabische Lente na december 2011 niet plotsklaps verandert.

Buitenlandse Zaken (categorie 4)

Het EP steunt een toename van €100 miljoen voor hulp aan de Palestijnen en het Vredesproces in het Midden-Oosten. Ook ging het akkoord met een toename van €27 miljoen voor ontwikkeling in Azië en Zuid-Amerika, €3 miljoen voor verkiezingswaarnemers en €3 miljoen voor ontwikkeling van de Turks-Cypriotische gemeenschap. Om deze toenames mogelijk te maken worden ook de nodige bezuinigingen voorgesteld, waar onder op een EU Politiemissie naar Afghanistan en noodhulp in het kader van het gezamenlijke buitenland- en veiligheidsbeleid.

Administratie (categorie 5)

Op voorstel van de Parlementariër die de administratieve begrotingen door het EP leidt, José Manuel Fernandes (EVP i, PT), snijdt het EP in de eigen begroting. Het Parlement heeft een stijging van 1,44% goedgekeurd, maar met dit geld wordt bovendien meer gedaan. Zo wordt nu in de komst van 18 extra parlementsleden - een gevolg van het Verdrag van Lissabon i - voorzien. Zonder die extra kosten zou de stijging uitkomen op 0,8%. Om uitgaven omlaag te brengen, wordt onder meer bespaard op tolken, vertaling en reiskosten. Zo vindt het EP bijvoorbeeld dat er minder business klasse gevlogen moet worden. Ook alle toelages voor parlementariërs worden bevroren op het niveau van 2011.