Wortmann-Kool: pakket economisch bestuur pijler van concurrentievermogen
Het in toom houden van overheden die teveel uitgeven en ervoor zorgen dat de onevenwichtigheden tussen de Europese economieën de economische groei niet in de weg staan: dat zijn de twee voornaamste doelstellingen van het pakket economisch bestuur waarover het Parlement en de Raad op dinsdag een akkoord bereikten. We spraken met de Nederlandse Europarlementariër Corien Wortmann-Kool i (Europese Volkspartij i ), één van de onderhandelaars namens het Parlement.
Wat heeft het Parlement in de onderhandelingen bereikt?
Het EP bereikte een veel sterkere procedure voor toezicht op het stabiliteits- en groeipact om de duurzaamheid van de openbare financiën in de lidstaten te waarborgen en een andere Griekse schuldencrisis te voorkomen. Een van de laatste struikelblokken in de onderhandelingen was ons verzoek om een omgekeerde stemming met gekwalificeerde meerderheid te introduceren [een aanbeveling van de Europese Commissie zal nu met gekwalificeerde meerderheid moeten worden verworpen, als dat niet gaat dan is de aanbeveling automatisch aangenomen] voor beslissingen voor een overheid die geen stappen heeft ondernomen om de overheidsschuld terug te brengen, wat een sanctieprocedure met zich meebrengt. Dit zal van toepassing zijn op alle besluiten in het kader van het stabiliteits- en groeipact.
Daarnaast zal er een economische dialoog met het Parlement zijn om de verantwoording, transparantie en democratische legitimiteit te versterken.
Verder zullen de nationale begrotingen jaarlijks worden geëvalueerd om de coördinatie van het economisch beleid versterken.
De verschillen tussen de politieke fracties over hoe streng de maatregelen moeten zijn, bestaan nog. De linkse fracties zijn bang dat het pakket teveel op soberheid is gericht, ten koste van groei en werkgelegenheid.
Het pakket economisch bestuur is een belangrijke pijler voor het vergroten van het concurrentievermogen van de EU, want het doel is niet enkel het beperken van de onhoudbare schuldenlast, maar het biedt ook een sterke stimulans voor de hervormingen en het beleid dat nodig is om de groei te stimuleren.
Waarom worden bezuinigingen gepropageerd, als de overheidsschulden niet de oorzaak maar het gevolg zijn van de crisis (door het steunen van banken)?
De lidstaten die het meest voorzichtige begrotingsbeleid en groeistrategieën hadden, doen het nu het beste. Dit is het bewijs dat fiscale stabiliteit leidt tot groei en werkgelegenheid.
We moeten zorgen voor de nodige garanties op onze financiële markten door een verdere versterking van het Europese financiële toezicht, meer transparantie op onze financiële markten en door de oprichting van een Europees crisismechanisme voor de bankensector. Daarnaast worden een aantal bijkomende maatregelen, zoals een belasting op financiële transacties en de uitgifte van euro-obligaties, bestudeerd.
Economen waarschuwen ervoor dat macro-economische onevenwichtigheden niet alleen voortvloeien uit buitensporige tekorten maar ook uit overmatig overschotten op de handelsbalans. Toch lijkt het erop dat landen met tekorten (Griekenland, Spanje) de volle laag krijgen, terwijl de landen met overschotten (Finland, Nederland) met rust worden gelaten.
Het EP is erin geslaagd om een ??evenwichtige benadering te garanderen met betrekking tot 'intelligente symmetrie' door te wijzen op zowel landen met tekorten als landen met overschotten. Desondanks moeten we in gedachten houden dat de behoefte aan beleidsmaatregelen vooral groot is in de lidstaten die aanhoudend grote tekorten op de lopende rekening en verlies aan concurrentiekracht laten zien.
Op maandag 26 september gaat de parlementaire commissie Economische en monetaire zaken over de deal stemmen. Op woensdag 28 september wordt er in de plenaire vergadering over gestemd.
REF. : 20110922STO27178
Nadere informatie :