Eerste Kamer verlaat als eerste parlement in Europa het papieren tijdperk

dinsdag 13 september 2011

DEN HAAG (PDC i) - Vanaf vandaag krijgen Eerste Kamerleden de vergaderstukken niet meer op papier, maar via een iPad. Zij kunnen gebruikmaken van een App die speciaal voor de Senaat is ontworpen. Er is geen ander parlement in Europa dat al volledig is overgeschakeld naar digitale informatievoorziening. Dit zal een aanzienlijke besparing opleveren.

De Kamerleden beschikken via de iPad over agenda's, wetsvoorstellen, Kamercorrespondentie en andere vergaderstukken. Ze kunnen deze raadplegen en beheren en ook doorklikken naar nationale en Europese dossiers. Tot nu toe kregen senatoren wekelijks duizenden pagina's aan drukwerk. Dat werd voor een belangrijk deel via koerier verspreid. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties, PDC Informatie Architectuur en Sogeti.

De iPads zijn voorafgaand aan de eerste plenaire vergadering na het zomerreces aan de leden overhandigd. Voorzitter Fred de Graaf i onthulde ter gelegenheid van de nieuwe werkwijze een kunstwerk van Jos van den Berg en Cees van Rutten: een reliëf met de titel 'Pre-iPad-Parlement'.

bron: persbericht Eerste Kamer