Interview met oud-eurocommissaris en huidig Europarlementariër Hübner over rol EP (en)
Europarlementsleden komen uit verschillende lagen van de bevolking. Sommigen onder hen werkten in andere EU-instellingen voordat zij in het Parlement werden gekozen. De Poolse christendemocrate Danuta Hübner i was Europees Commissaris i voor Regionaal beleid voordat ze parlementslid werd. Zij legt ons hoe deze achtergrond van pas komt in haar werk als volksvertegenwoordiger.
U hebt voor drie verschillende Europese instellingen gewerkt. Op welke wijze helpt deze ervaring u nu?
Ik heb echt geluk gehad om te werken in deze drie belangrijkste instellingen: als een Poolse minister in de Raad i, als Commissaris in de Europese Commissie i, en nu in het Parlement. Elke instelling is anders: ze hebben hun eigen plaats in de EU-structuur en een andere werkcultuur.
Het kennen van de andere instellingen is zeer nuttig. Het grootste verschil voor mij is de vrijheid van meningsuiting. Als minister of een Commissaris zijn er een aantal beperkingen, je moet met veel factoren rekening houden. Hier in het Parlement is het anders. Europarlementsleden kunnen twijfels hebben, we kunnen debatteren, wij kunnen moeilijke vragen stellen. Dit comfort heb je niet als lid van de Commissie of in de regering.
Hoe is uw werk anders?
In alle hoedanigheden hield ik mij met vergelijkbare thema's bezig: Europese kwesties en regionaal beleid. In het Europees Parlement i kan ik echter ook andere dingen doen. In de Commissie moest ik mij aan mijn vakgebied houden. Ik grap wel eens dat dit betekent dat ik nu nog meer werk heb, iets waarvan ik dacht dat het niet mogelijk was toen ik Commissaris was.
Er is ook een politieke kant. Voor de eerste keer ben ik een volksvertegenwoordiger. Ontmoetingen met mijn kiezer zijn altijd heel belangrijk, mooi en ook persoonlijk. Ik denk dat ze van vitaal belang zijn voor iedereen die een politicus is. Iedereen die van invloed kan zijn op het leven van mensen zou dit moeten ervaren.
Is het met uw achtergrond gemakkelijker om te onderhandelen met de Commissie en de Raad?
Het gaat niet alleen over relaties maar ook over de kennis van de werking van de Europese Commissie. Als voorzitter van de parlementaire commissie Regionaal beleid slaag ik erin om nauw samen te werken met de Commissie. Dit was voor mij gemakkelijker om te doen, omdat ik mensen in dit Directoraat-generaal i ken. Ik heb een contactgroep in het leven geroepen die op regelmatige basis in contact blijft met mijn vroegere collega's en dat maakt ons werk eenvoudiger.