Dure frank groot probleem voor Nederlandse ondernemers in Zwitserland

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op maandag 8 augustus 2011.

De overwaardering van de Zwitserse frank heeft desastreuze gevolgen voor Nederlandse ondernemers in het Alpenland. De euro is in anderhalf jaar tijd ruim 30 procent gedaald ten opzichte van de frank. De winst van hoteliers en andere ondernemers dreigt weg te smelten.

'Er rest ons niets anders dan hopen op betere tijden', zegt Robertus Laan, eigenaar van Jungfrau Tours.

Ook andere Nederlandse ondernemers in Zwitserland hebben het zwaar als gevolg van de valutacrisis. Ze vatten het probleem simpelweg samen met de woorden dat de sterke frank niet het probleem is, maar wel de zwakke euro i.

Eurocrisis

De crisis in Griekenland, Italië en een paar andere eurolanden i duwt de Europese munt fors naar beneden. Het einde van de daling van de euro is nog niet in zicht, vrezen de Nederlandse ondernemers.

Maatregelen van de Zwitserse overheid om de lokale valuta af te zwakken ten opzichte van de euro halen niets uit. Het probleem speelt zich immers af over de grens. Eerst moet de rust op de valutamarkten terugkeren en het vertrouwen in de euro terugkeren. Tot die tijd blijft de Zwitserse frank 'een veilige haven' en blijft die munt aan kracht winnen. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Probleem

Robertus Laan vertelt dat vooral de boekingen voor het komend winterseizoen hem zorgen baren. De vakantiereizen in de catalogi zijn gepubliceerd in euro’s en moeten ook in euro’s worden afgerekend. 'Dit gaat ten koste van de winstmarge. Dat is een groot probleem voor onze onderneming.'

De dure frank speelt ook John Wegink - die samen met zijn vrouw Jacqueline de Hamilton Lodge in de bergen in kanton Wallis runt - parten. Middenstanders en consumenten zijn de dupe van de overwaardering van de frank, meent hij. 'We moeten wel naar beneden in prijs', legt hij uit om de dure frank te compenseren voor toeristen uit de eurolanden.

Prijzen naar beneden

Omgerekend betalen toeristen uit Nederland en andere eurolanden ruim 30 procent meer voor dezelfde hotelkamer dan een jaar geleden, zolang Zwitserse hoteliers de prijzen niet verlagen. Om te concurreren moeten de prijzen in de toeristische sector zo’n 20 procent naar beneden.

Het gaat de Zwitserse economie veel pijn doen, zegt John Wegink om aan te geven dat Zwitserland zijn aantrekkelijkheid verliest als gevolg van de dure frank.

Te duur

Bert Smit - getrouwd met een Zwitserse en woonachtig nabij Bern - vertelt dat hij minder bezoek krijgt uit Nederland dan voorheen. Zwitserland is duur is voor Nederlandse toeristen, vandaar...

Hij vreest ook dat het informaticabedrijf waar hij werkt minder printers zal verkopen aan hotels en andere bedrijven die actief zijn in het toerisme. 'We verkopen minder.' De dure frank heeft dus zijn weerslag op de hele Zwitserse economie.

Niet veel

Zwitserland is het slachtoffer van zijn eigen succes. Terwijl beleggers de Zwitserse frank als veilig kwalificeren, stijgt de munt van record naar record. Ingrijpen van de Zwitserse overheid om de koers van de frank naar beneden te krijgen hebben tot nu toe niet veel opgeleverd. Vandaar dat ondernemers bezorgd zijn over de toekomst.

De toestroom van toeristen uit Nederland en andere eurolanden zal stagneren vanwege de dure frank. Robertus Laan signaleert gelukkig een groeiende interesse van toeristen vanuit Singapore, Japan, Australië en de Golfstaten. 'Dit maakt de daling vanuit de eurolanden gelukkig een beetje goed.'

Baat

Zwitsers die zelf op vakantie gaan, die hebben juist baat bij de dure frank. John Wegink vertelt dat Zwitsers die over de grens op vakantie gaan natuurlijk fiks inkopen doen. 'Het prijsverschil met omliggende landen is zo groot (door de dure frank) dat zelfs honderden kilometers rijden loont.'


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa