Europese Commissie maakt website toegankelijk voor gebruikers IPv6
Brussel, 8 juni 2011 - Op World IPv6 Day maakt de Europese Commissie haar Europa-website toegankelijk voor gebruikers van Internet Protocol versie 6 (IPv6) (alsook voor gebruikers van IPv4). Het internet werkt door middel van het doorzenden van gegevens in kleine pakketjes die afzonderlijk doorheen netwerken worden gerouteerd, zoals bepaald door een internationaal communicatieprotocol dat bekend staat als het Internet Protocol. In 1984 werden op Internet Protocol versie 4 (IPv4) meer dan 4 miljard adressen ter beschikking gesteld maar ten gevolge van de steeds groeiende vraag naar nieuwe internetdiensten werd het laatst overblijvende IPv4-adres toegewezen in februari 2011. Door de invoering van IPv6 komt een haast onbeperkt aantal internetadressen ter beschikking, hetgeen de explosieve groei van nieuwe diensten in de toekomst mogelijk zal maken. Door haar website open te stellen voor IPv6 geeft de Europese Commissie een voorbeeld en hoopt zij andere overheidssectoren te stimuleren opdat zij Europese bedrijven en producenten ervan overtuigen hun nieuwe intelligente apparaten en servers compatibel te maken met IPv6. Het invoeren van IPv6 is een van de kernacties in de Digitale agenda voor Europa (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200).
Neelie Kroes i , vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda, zei hierover: "Ik moedig regeringen, aanbieders van internetinhoud en internettoegang en elke onderneming die zaken doet over het internet, aan zo snel mogelijk om te schakelen naar IPv6, of wij krijgen te maken met iets wat wij ons in Europa niet kunnen veroorloven: serieuze marktverstoring, trager internet en een negatieve impact op innovatie."
Maroš Šefcovic, vicevoorzitter voor Interinstitutionele betrekkingen en administratie, zei verder: "De Europese Commissie geeft een leidend voorbeeld door haar Europa-website open te stellen voor IPv6-gebruikers op World IPv6 Day.Deze eerste stap zal een enorme gelegenheid zijn om eventuele problemen te identificeren en verder te werken aan de volledige invoering van IPv6."
IPv6 werd ingevoerd om genoeg internetadressen te leveren voor de toekomst. Aangezien het internet steeds verder uitdijt, wordt verwacht dat miljoenen apparaten (zoals smart phones, auto's, elektriciteitsmeters en huishoudtoestellen) zich op het internet zullen aansluiten. Miljarden sensoren, die het zogenaamde 'internet van dingen' vormen, zullen ook worden aangesloten voor gegevensuitwisseling, hetgeen zal leiden tot een hele generatie van nieuwe intelligente diensten. Elk daarvan zal een eigen IP-adres nodig hebben. Met de beschikbaarheid van miljarden IPv6-adressen is de groei van het internet in de toekomst veiliggesteld.
IPv6 dient zich aan met tal van technische voordelen, zoals de vereenvoudigde invoering van IP-veiligheid, de standaardrouting en de plug-and-play-capaciteit.
De migratie naar IPv6 is duur maar door IT-uitrusting zodanig te vernieuwen dat ze IPv6-compatibel wordt, kan men de prijs aanzienlijk verlagen.
Slechts ongeveer 2% van alle internetverkeer is op dit ogenblik IPv6-compatibel. De bestaande internetinfrastructuur moet daarom worden geüpgraded naar IPv6 om te voorkomen dat het internet vertraagt ten gevolge van zijn eigen succes. Dit zou een negatieve invloed hebben op de economische groei, met minder kansen om innovatie te stimuleren op het gebied van nieuwe internetdiensten en -toepassingen en met het risico dat de markt wordt verstoord door de wederverkoop van ongebruikte IPv4-adressen die reeds toegewezen waren.
Op 17 juni 2011 zal de Commissie een IPv6-workshop organiseren op de Vergadering van de Digitale agenda en zij zal een groot modelproject financieren om de invoering van IPv6 door de overheid te stimuleren. De Europese Commissie heeft reeds meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoeks- en bewustmakingsactiviteiten in verband met IPv6. Het Europese onderzoeksnetwerk GEANT is reeds volledig IPv6-compatibel.
Zie MEMO/11/385
Ipv6-website:
http://ec.europa.eu/information_society/policy/ipv6/index_en.htm
Website van de Digitale agenda:
http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm
Website van Neelie Kroes: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/
Volg Neelie Kroes op Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu
Website van Maroš Šefcovic: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/