Europese Commissie vraagt België belastingregels aan te passen die bezit van onroerend goed in andere lidstaten ontmoedigen (en)

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 6 april 2011.

De Europese Commissie i heeft België formeel verzocht om de fiscale regels die voorzien in een vrijstelling van belasting voor bepaalde soorten in België gelegen onroerende goederen, te wijzigen om deze in overeenstemming te brengen met de EU i-regels betreffende het vrije verkeer van kapitaal. De Commissie is van mening dat de huidige regels discriminerend zijn en inwoners van België ervan kunnen weerhouden om in andere EU-lidstaten i te investeren. Zij deed haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies (de tweede stap in de EU-inbreukprocedure). Als zij binnen de twee maanden geen bevredigend antwoord ontvangt, kan de Commissie België voor het Hof van Justitie van de Europese Unie i brengen.

Volgens de Belgische belastingwetgeving geldt er een vrijstelling van belasting voor inkomsten uit onroerende goederen die worden gebruikt door instellingen die actief zijn in de gezondheids- of de onderwijssector, of die worden verhuurd uit hoofde van specifieke soorten overeenkomsten. Inwoners van België worden daarentegen wel belast op hun inkomsten uit soortgelijke onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen. De Commissie is van mening dat deze bepalingen discriminerend zijn en een ongerechtvaardigde beperking vormen van het vrije verkeer van kapitaal zoals gewaarborgd bij artikel 63 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en artikel 40 van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte.

Voor de persmededelingen over inbreukprocedures op het gebied van belastingen en douane:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement_cases/index_en.htm.

Voor de laatste algemene informatie over inbreukmaatregelen tegen lidstaten:

http://ec.europa.eu/community_law/index_nl.htm

Voor informatie over de inbreukprocedures van de EU: MEMO/11/220.