Europarlementariër Van Baalen: EU zal nucleaire expertise beschikbaar stellen aan Japan
De onvoorstelbare catastrofe die Japan getroffen heeft en haar verwoestende gevolgen, hebben heel de wereld geschokt. De aardbeving en de tsunami hebben hun tol geëist maar de nucleaire dreiging is nog steeds aanwezig in "de ergste ramp in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog", zoals de premier van Japan het noemt. We spraken met Nederlands Liberaal en EP-lid i Johannes Van Baalen i, voorzitter van de Parlementaire delegatie voor Japan over de ramp, haar gevolgen en wat de EU i kan doen om te helpen.
"De grootte van de ramp is enorm", herinnert Van Baalen ons, "en de tol eist meer levens met het uur en het ergste is dat niemand weet waar het zal stoppen". Na het horen van het nieuws van de vreselijke ramp contacteerde hij Japanse diplomaten in Brussel en Den Haag, waaronder ambassadeur Nobutake Odano. De grootste angst volgens Odano was de dreiging van een meltdown in een of meerdere nucleaire kerncentrales, getroffen door de aardbeving.
"Ik belde ook leden van het Japanse Parlement, die ik ken van in de delegatie en iedereen van hen had familie of vrienden in de getroffen regio's." Hij zegt dat de Japanners alles doen wat ze kunnen en dat ze goed getraind en voorbereid zijn voor dergelijke rampen maar "de impact van de tsunami was veel groter dan verwacht en het kan nog erger worden"
Japans ex-premier Yuikio Hatoyama, van de Japanse Liberale Partij, toonde zijn dankbaarheid voor de EU voor haar aanbod van humanitaire hulp aan Van Baalen en benadrukte dat er ook hulp nodig was van Europese nucleaire expertise. "Dit is een zeer goed georganiseerd land en ze zullen precies kunnen zeggen wat ze nodig hebben en ze zullen onze hulp vragen. Tot nu toe hebben ze nog geen voedsel of medicijnen nodig", aldus Van Baalen.
Van Baalen blijft sceptisch over de toekomst, en zegt "het hangt voornamelijk af van wat er gebeurt met de nucleaire kerncentrales. Het verlies van 10 000 levens is een enorme tragedie, een die je niet kan vatten, maar als een kerncentrale ontploft die een nieuwe Tsjernobyl creëert, dan zullen de gevolgen voelbaar zijn voor heel de wereld." Japanners kunnen omgaan met aardbevingen en tsunami's, "maar we kunnen alleen maar hopen dat ze zullen kunnen omgaan met nucleaire dreigingen", zegt Van Baalen, waarschuwend dat een nucleaire ramp "veel grotere gevolgen kan hebben".
Op de vraag wat Europa kan doen om Japan te helpen antwoordt Van Baalen dat "Europa de slimste mensen moet verenigen, de beste experts en we moeten hen beschikbaar stellen voor Japan".