Begroting Europees Parlement 2012 sober, maar niet ten koste van wetgeving
Het Parlement (EP i) heeft besloten zich - gezien de financiële en economische situatie in de lidstaten - terughoudend op te stellen met het oog op de eigen begroting voor 2012. EP-leden i hebben afgesproken te kijken op welke begrotingsposten bezuinigd kan worden en om uitgaven die noodzakelijk zijn stevig te onderbouwen. Lopende projecten, zoals het Huis van de Europese Geschiedenis, moeten wel doorgang vinden, zo stelt het rapport dat de richtlijnen voor de opstelling van de begroting vaststelt.
De richtlijnen voor de begroting van het Parlement voor 2012 werden met 574 stemmen voor, 74 tegen en 29 onthoudingen aangenomen. José Manuel FERNANDES (EPP i, PT), die in het EP verantwoordelijk is voor de voorbereidingen van de eigen begroting, onderstreept dat de begroting voor volgend jaar sober moet zijn en de inflatie niet te boven mag gaan. Wel stelt hij dat mogelijke bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit van de wetgeving door het EP.
Omdat 2012 mogelijk als referentiejaar zal dienen bij de opstelling van de nieuwe meerjarenbegroting (2013-2020), vindt het EP dat met het oog op de eigen begroting voor 2012, maar ook die van de andere instellingen, gestreefd moet worden naar consolidatie. Dit mag overigens niet ten koste gaan van investeringen die op termijn zullen leiden tot kostenbesparingen.
Mocht Kroatië toetreden, dan zal de begroting via amendementen i worden aangepast. Hetzelfde geldt voor de 18 extra Parlementsleden die het gevolg zijn van de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon.
Voor wat betreft het gebouwenbeleid zal het Parlement op dezelfde koers doorgaan. Dit betekent dat bestaande werkruimtes optimaal gebruikt worden en dat voortdurend gezocht wordt naar schaalvoordelen en kostenbesparingen. Een voorbeeld hiervan is het Konrad Adenauergebouw in Luxemburg dat onderdak gaat bieden aan al het EP-personeel dat nu op verschillende locaties in de stad is gehuisvest.
Het verslag met de richtlijnen voor de begroting van komend jaar is dinsdag in het bijzijn van Eurocommissaris i Janusz LEWANDOWSKI i (Begroting) besproken in de plenaire vergadering. Hij zei dat de Commissie zelf de uitgaven voor 2012 met minder dan één procent wil doen stijgen door middel van bezuinigingen op onder meer IT, conferenties, dienstreizen en publicaties. De Raad van Ministers i zal zich ook terughoudend opstellen, voegde hij toe. De commissaris vindt, net als het EP, dat mogelijke extra kosten als gevolg van uitbreiding van het aantal lidstaten, pas na het besluit tot toetreding in de begroting moeten worden opgenomen.
Volgende stappen
Het Bureau van het Parlement (voorzitter en vicevoorzitters) heeft de eerste schatting van de begroting voor 2012 op maandag 7 maart aangenomen. Over deze schatting volgt op 15 maart een debat in de begrotingscommissie, waarna er op 4 april een plenaire stemming plaats vindt.