Staatssecretaris Knapen (Europese Zaken) maant Hongarije over nieuwe mediawet

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 1 februari 2011.

Staatssecretaris Knapen i doet een dringend beroep op de Hongaarse regering om de mediawet aan te passen en zo gevolg te geven aan de oproep van eurocommissaris i Kroes i.

"Zolang hierover een conflict bestaat tussen de Hongaarse regering en de Europese Commissie i zal dit een belemmering zijn voor goede invulling van het Europese voorzitterschap." Nederland heeft een traditie in het bevorderen van persvrijheid in de wereld. Persvrijheid, goede mediawetgeving is van levensbelang voor een gezonde en democratische maatschappij. "Hongarije zou er zelf baat bij hebben en het zou de autoriteiten sieren als zij zo snel mogelijk in overleg met de experts van de EC de wet schoont van omstreden bepalingen en de negatieve gevolgen van de wet de wereld uit helpt."

Eurocommisaris Kroes heeft Boedapest aangegeven dat de mediawet, die op 1 januari jl. in werking trad, mogelijk indruist tegen EU i-bepalingen over persvrijheid. In die wet staat onder meer dat een toezichthouder hoge boetes kan opleggen aan mediabedrijven die niet objectief berichten.