Tallinn en Turku: culturele hoofdsteden in 2011

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 januari 2011, 13:42.

Het Finse Turku en het Estse Tallinn hebben dit jaar als culturele hoofdstad de unieke kans om hun ziel bloot te leggen en hun aantrekkingskracht te tonen door middel van een grote verscheidenheid aan culturele evenementen.

Culturele hoofdstad van Europa is één van de meest prestigieuze gebeurtenissen die een stad ten deel kan vallen. Het doel van een jaar als culturele hoofdstad is om aandacht te vragen voor de rijkdom en diversiteit van de Europese culturen en stil te staan bij de band die onderling bestaat. Ieder jaar wordt door de Raad i de titel aan twee steden uit verschillende Europese landen i toegekend.

Tallinn: Europese ontmoetingsplaats

Mooie landschappen en een verscheidenheid aan culturele activiteiten zorgen ervoor dat deze plek voor elke toerist onvergetelijk is. Tallinn heeft een imago om zowel tolerant als eigenzinnig te zijn, zodat iedereen zich er thuis kan voelen. Alternatieve muziekbands en theatervoorstellingen die nergens anders te zien zijn, maken de stad zeer uniek. Het is ook de meest op lezen georiënteerde stad in Europa: theater- en verhalenfestivals komen er veel voor.

In 2011 staat er iedere dag wel iets op het programma in Tallinn. Volgens het Estse liberale parlementslid Siiri Oviir zijn het Estse songfestival, het Birgitta Festival, de Talllin Black Nights filmfestival en de maritieme dagen van Tallinn de belangrijkste gebeurtenissen. Een greep uit de rest van het programma: een jazzconcert van Bobby McFerri, het Monte Carlo Ballet, schilderkunst en fototentoonstellingen, het eerste wereldkampioenschap in brandsculpturen en de modeweek van de jeugd.

Turku: fascinerende combinatie van oud en nieuw

Prachtige bezienswaardigheden en mooie landschappen. Dat is precies wat u kunt verwachten bij een bezoek aan de stad waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 13e eeuw. Turku dat zich aan de monding van de rivier de Aura bevindt en bekend staat als de officiële Kerststad van Finland, is ook bekend om zijn historische architectuur, beroemde bootrestaurants en levendige academische omgeving.

Tallin en Turku

  • Tallin: 410.000 inwoners; oppervlakte 159.2 km2
  • Turku: 176.000 inwoners; oppervlakte 306.4 km2

Ooit was Turku het grootste centrum en de administratieve hoofdstad van Finland. De stad is altijd een pionier geweest in nieuwe ideeën en gastheer van de belangrijkste culturele evenementen in de regio. In aanvulling op zijn sterke muziekfestivaltraditie zijn er ook regelmatig middeleeuwse markten en in de zomer theatervoorstellingen te zien.

Dit jaar zal de stad haar pas verworven titel vieren met een weekend vol activiteiten die "het vuur en de liefde naar de rivier de Aura zullen brengen". Dit grootste evenement van het jaar zal worden gevolgd door een serie van gebeurtenissen uit de wereld van de muziek, literatuur, theater, film, design en architectuur, maar ook sport en onderzoek worden niet vergeten. Een Energo performance door het a-capellakoor Rajaton, Bridge of Sounds concerten, Fins-Japanse moderne dans maar ook Logomo tentoonstellingen en diverse opera's en jazz-optredens, om maar een paar gebeurtenissen te noemen.

Achtergrond

Het idee van het uitroepen van een stad als culturele hoofdstad van Europa schijnt voortgevloeid te zijn uit een gesprek tussen de Franse en Griekse ministers van cultuur in 1985. Wachtend op hun vlucht spraken Melina Mercouri en Jacques Lang over een initiatief - op culturele leest geschoeid - dat de Europese volkeren dichter bij elkaar zou moeten brengen. Het initiatief werd in datzelfde jaar gelanceerd en tot nu toe is de tijdelijke titel van Europese culturele hoofdstad aan al meer dan veertig steden toegekend.

REF. : 20110110STO11392

Nadere informatie :