EU-lidstaten mogen de internetverkoop van contactlenzen niet verbieden

Met dank overgenomen van Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) i, gepubliceerd op donderdag 2 december 2010.

Pers en Voorlichting

Hof van Justitie van de Europese Unie i

PERSCOMMUNIQUÉ nr. 117/10

Luxemburg, 2 december 2010

Arrest in zaak C-108/09

Ker-Optika bt / ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézete

De gezondheid van consumenten moet met minder restrictieve maatregelen worden beschermd

Volgens de Hongaarse wetgeving moeten contactlenzen in de handel worden gebracht in een speciaalzaak met een oppervlakte van minimaal 18 m² of een van het atelier gescheiden ruimte. Bovendien moet voor de verkoop van deze producten een op het gebied van contactlenzen gekwalificeerd optometrist of oogarts worden ingeschakeld.

De Hongaarse onderneming Ker-Optika verkoopt contactlenzen via haar website. De Hongaarse gezondheidsdienst heeft haar dit verboden op grond dat deze producten in Hongarije niet via internet mogen worden verkocht.

Ker-Optika stelde tegen dit verbod beroep in bij Baranya Megyei Bíróság (arrondissementsrechtbank te Baranya, Hongarije), die het Hof vraagt of het Unierecht zich verzet tegen de Hongaarse regeling die de verkoop van contactlenzen uitsluitend in speciaalzaken voor medische hulpmiddelen toestaat en dus internetverkoop ervan verbiedt.

In zijn arrest van vandaag stelt het Hof vast dat het door de Hongaarse wetgeving opgelegde verbod van internetverkoop van contactlenzen van toepassing is op contactlenzen uit andere lidstaten die via postorderverkoop worden verkocht en aan consumenten in Hongarije aan huis worden geleverd. Het Hof merkt op dat dit verbod de marktdeelnemers uit andere lidstaten een bijzonder doeltreffende modaliteit voor de verkoop van deze producten ontzegt en de toegang van deze marktdeelnemers tot de Hongaarse markt dus aanzienlijk hindert. Deze regeling belemmert dus het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie i.

Wat de rechtvaardiging van deze beperking betreft, merkt het Hof op dat een lidstaat kan eisen dat de contactlenzen worden afgeleverd door geschoold personeel dat de klant kan inlichten over het correcte gebruik en onderhoud van deze producten alsook over de gevaren van het dragen van contactlenzen. Door de aflevering van contactlenzen voor te behouden aan optiekspeciaalzaken die de diensten van een geschoold opticien aanbieden, is de Hongaarse regeling geschikt om het doel van bescherming van de gezondheid van de consumenten te bereiken.

Het Hof herinnert er evenwel aan dat deze diensten door oogartsen ook buiten de optiekzaak kunnen worden verricht. Bovendien merkt het Hof op dat alleen de eerste levering van contactlenzen in beginsel deze diensten vereist. Bij latere leveringen hoeft de klant de verkoper alleen mee te delen welk soort lenzen hij bij de eerste levering heeft gekregen en of een oogarts eventueel heeft vastgesteld dat zijn gezichtsvermogen is gewijzigd. Voorts kunnen interactieve gegevens op de website van de leverancier of van een geschoold opticien, die hij voor de verstrekking van deze inlichtingen op afstand heeft ontworpen, de voor langdurig gebruik van de contactlenzen nodige extra inlichtingen en advies aan de klant verstrekken.

In deze omstandigheden is het Hof van oordeel dat het doel de gezondheid van de contactlensdragers te beschermen kan worden bereikt met minder restrictieve maatregelen dan die krachtens de Hongaarse regeling. Bijgevolg is het verbod van internetverkoop van contactlenzen niet evenredig aan het doel de volksgezondheid te beschermen en moet het dus strijdig met de regels inzake het vrije verkeer van goederen worden geacht.

NOTA BENE: De prejudiciële verwijzing biedt de rechterlijke instanties van de lidstaten de mogelijkheid, in het kader van een bij hen aanhangig geding aan het Hof vragen te stellen over de uitlegging van het recht van de Unie of over de geldigheid van een handeling van de Unie. Het Hof beslecht het nationale geding niet. De nationale rechterlijke instantie dient het geding af te doen overeenkomstig de beslissing van het Hof. Deze beslissing bindt op dezelfde wijze de andere nationale rechterlijke instanties die kennis dienen te nemen van een soortgelijk probleem.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt.

De volledige tekst van het arrest is op de dag van de uitspraak te vinden op de website CURIA.

Contactpersoon voor de pers: Stefaan Van der Jeught (+352) 4303 2170