Het pad van Servië naar EU-toetreding
Servië's vooruitgang in het hervormingsproces en het recente besluit van de Raad i om de Commissie i te vragen om Servië's lidmaatschapsaanvraag te onderzoeken zijn door leden in de EP-commissie buitenlandse zaken i goed onthaald. In een woensdag aangenomen resolutie over het integratieproces van Servië noemen ze "volledige samenwerking" met het Internationaal Straftribunaal (ICTY) wel een "conditio sine qua non" voor dat land om de weg naar het EU i-lidmaatschap verder te kunnen bewandelen.
De Europarlementsleden i benadrukken ook, dat "alleen gevangenneming en uitlevering van de twee resterende voortvluchtigen aan Den Haag kunnen worden beschouwd als volledige samenwerking".
"Dit is een belangrijk moment voor de integratie van de westelijke Balkanlanden tot de EU. Kroatië is zijn toetredingsonderhandelingen aan het afronden en Montenegro wordt van de maand een kandidaat-lidstaat. Dit is een zeer positieve ontwikkeling voor de hele regio, waardoor een impuls wordt gecreëerd, waar Servië van moet profiteren", verklaarde de rapporteur van het Europees Parlement i voor Servië, Jelko Kacin i (ALDE/ADLE, SL) vóór de stemming in de commissie buitenlandse zaken. De resolutie werd met 51 stemmen voor, 3 tegen en 2 onthoudingen aangenomen.
Dialoog met Kosovo: inzet en de bereidheid om compromissen te sluiten
De Europarlementsleden zijn verheugd over de bereidheid van de Servische regering om deel te nemen aan een hernieuwde dialoog met Kosovo in een EU-kader en dringen erop aan dat de besprekingen spoedig van start gaan. Daarbij benadrukken zij dat, wil de dialoog slagen, van beide zijden engagement en bereidheid tot het sluiten van compromissen nodig zijn voor stabiliteit op lange termijn en een verbeterd welzijn van de mensen ter plaatse.
Geen misbruik van liberalisering van visumregeling
Sinds december 2009 kunnen Servische burgers zonder visum naar het Schengen i-gebied reizen, terwijl EU-burgers naar Servië kunnen reizen met een identiteitskaart. De Europarlementariërs dringen er bij de Servische autoriteiten op aan "passende maatregelen te treffen en er alles aan te doen om de mogelijkheden tot misbruik van de visumvrijstellingsregeling te beperken". De Servische burgers moeten "naar behoren zijn geïnformeerd over hun uit de visumvrijstellingsregeling voortvloeiende rechten en plichten", zeggen de Europarlementsleden ook.
Srebrenica
De Europarlementsleden beschouwen de resolutie over Srebrenica die het Servische parlement heeft aangenomen als een "belangrijke stap in het proces van bewustwording over de wreedheden in het recente verleden en in het proces van regionale verzoening". Ze prijzen de besluiten van president Tadic om deel te nemen aan de herdenking van de genocide in Srebrenica en om de slachtoffers van de in 1991 in Vukovar gepleegde massamoord te herdenken als verdere stappen in deze richting.
Precaire situatie van Interne ontheemden (IDPs) en Roma
Servië is het land met het hoogste aantal vluchtelingen en IDPs in Europa en kent huisvestingsproblemen en armoede. Volgens de Europarlementsleden moet meer vooruitgang worden geboekt bij het vinden van een lange termijn oplossing voor de problemen van vluchtelingen in het hele gebied. Bovendien worden er als gevolg van de overnameovereenkomsten met EU-lidstaten nog tot 150.000 vluchtelingen verwacht. Hun "succesvolle re-integratie zal een grondige voorbereiding vergen, met name op het niveau van de lokale autoriteiten", merken de leden op.
De Roma bevolking, die aanhoudende discriminatie te verduren heeft, zou identiteitskaarten en een betere toegang tot huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg moeten krijgen, vinden de Europarlementsleden.
Spoedige ratificatie van de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst i door de lidstaten (SAO)
Naast de resolutie over het Europese integratieproces van Servië, keurden de Europarlementsleden de EU-Servië SAO goed. Het voltallige Parlement moet de overeenkomst goedkeuren, voor ze in werking kan treden. De ratificatieprocedure van de SAO ging in juni 2010 van start en tien lidstaten hebben de overeenkomst al geratificeerd. De Europarlementariërs dringen er bij de overige lidstaten op aan "om vaart te zetten achter de ratificatieprocedure".
De plenaire stemming voor beide resoluties wordt voor de plenaire zitting in januari 2011 verwacht.
Achtergrond
Nadat Servië in december 2009 een aanvraag tot EU-lidmaatschap had ingediend, verzocht de Raad de Europese Commissie op 25 oktober 2010 om voorbereidende werkzaamheden te starten om in de herfst van 2011 een advies over de Servische lidmaatschapsvooruitzichten te kunnen geven.