EU moet neutraliteit op het internet waarborgen, zeggen deskundigen
Met de wereldwijd groeiende honger naar informatie en communicatie zullen problemen van verkeersbeheer en gegevenscongestie onvermijdelijk opduiken. Dit zorgt ervoor dat sommige internetproviders het gegevensverkeer en de online verleende diensten beperken. Markeert dit het eind van open, neutraal Internet? Vertegenwoordigers uit de industrie, van consumentenbonden en regelgevers ontmoetten de parlementsleden op een top over open Internet en neutraliteit.
Malcolm Harbour, voorzitter van de parlementaire commissie interne markt en consumentenbescherming benadrukte het belang van transparantie. Volgens hem moeten serviceproviders hun cliënten duidelijk informeren als zij bepaalde diensten gaan blokkeren en dit motiveren. Zij zouden ook het beleid over het gegevensbeheer in de gebruikersrechten moeten opnemen. Harbour zei verder dat regelgevers tussenbeide moeten kunnen komen als de providers op een discriminerende of anticompetitieve manier de kwaliteit van de dienstverlening als argument gebruiken .
Beperkte capaciteit: prioriteiten stellen onvermijdelijk
Serviceproviders onderstreepten dat het leveren van kwaliteit en betrouwbaarheid onmogelijk is zonder beheer, aangezien de bandbreedte gelimiteerd is. Volgens een vertegenwoordiger van de GSM Association zal mobiel internet de komende drie jaar voor een verviervoudiging van het verkeer zorgen.
Een vertegenwoordiger van telecommaatschappij Telefónica stelde dat de netwerkproviders de gedeelde netwerken moeten optimaliseren. Een vertegenwoordiger van Nokia Siemens Networks voegde daaraan toe dat het simpelweg niet mogelijk is om de wetmatigheid van de fysica te verslaan.
"Providers spelen rol van de Staat"
Een vertegenwoordiger van Skype, een dienst om via internet te bellen, zei dat alle mobiele operatoren in Frankrijk het gebruik van Skype beperken en sprak in dit verband van een "verlamd mobiel Internet" en commercieel gecensureerd verkeer". Hij gaf de waarschuwing dat een verstoring van het open karakter van Internet zou kunnen leiden tot subnetten.
Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes i, had een eenvoudig advies: "Laat uw onvrede zien, verlaat uw provider als uw Skype wordt geblokkeerd." Alles wat legaal is en geen congestie veroorzaakt, zou wat haar betreft volledig toegankelijk moeten zijn. Zij waarschuwde ervoor dat zij bereid is om actie te ondernemen of wetgeving te veranderen als een gelijke behandeling niet wordt gerespecteerd.
Verschillende sprekers onderstreepten echter dat het veranderen van operator een heel gedoe is en dat het daarom moeilijk is om een echte keus te hebben.
De Spaanse christendemocrate Pilar del Castillo vond dat "de principes die op het net worden toegepast dezelfde moeten zijn als de principes die wij offline toepassen".
Jan Philipp Albrecht, een Duits lid van de Groenen, voegde daaraan toe dat "providers nu de rol van de Staat spelen". "Waar is de democratie?" vroeg hij zich af.
REF. : 20101108STO92590
Nadere informatie :