Vergadering van experts over het Label van het Europese erfgoed: transnationale projecten
De vergadering van experts over het Label van het Europese erfgoed, georganiseerd in onder meer het prachtige kader van de Solvay-bibliotheek in Brussel, werd gehouden op 21, 22 en 23 oktober. Het centrale thema van de vergadering was transnationale projecten. Zij omvatten immers roerend, onroerend en immaterieel patrimonium en maken het mogelijk om aan de voorgestelde thema’s verschillende landen van de Europese Unie i te verbinden.
Het Label van het Europees patrimonium werd in 2007 gelanceerd door verschillende Europese staten in de vorm van een intergouvernementeel initiatief. Om dit label toegekend te krijgen, moeten de erfgoedsites hun Europese dimensie benadrukken. Aan de toegang wordt dan een paneel met het logo van het Label aangebracht.
Om aan te zetten tot denken hebben diverse Belgische en internationale prominenten zoals Bénédicte SELFSLAGH, secretaris-generaal van ICOMOS International, Fernando GOMEZ - RIESCO, vicedirecteur-generaal van de internationale culturele coöperatie van Spanje en Tamas FEJERDY, vicepresident van het nationaal ambt voor de bescherming van het Hongaarse culturele erfgoed de debatten verrijkt met hun kennis en persoonlijke ervaringen. Hun aanwezigheid was ook in hoge mate symbolisch daar zij op een significante manier de continuïteit aangaf van de trojka tussen Spanje, België en Hongarije.
Via talrijke toespraken, gevuld met de ervaring van de sprekers, behaalde deze vergadering van experts de vooropgestelde doeleinden, namelijk het ontwikkelen van een denkproces over de verschillende dimensies van transnationale projecten, hun rijkdommen en hun moeilijkheden, het bepalen van de meerwaarde die wordt aangebracht door het Label Europees patrimonium, onder andere ten opzichte van de bestaande internationale erkenningen en uiteindelijk het opstarten van samenwerkingsverbanden teneinde de transnationale kandidaturen voor de toekenning van het label te bepalen.
Bovendien kon op deze vergadering een stand van zaken worden opgemaakt en voorgesteld over het Voorstel tot beslissing van het Europees parlement i en de Raad i waarin een actie van de Europese Unie wordt vastgelegd voor het Label van het Europese patrimonium.
Tijdens deze werkdagen werden ook bezoeken voorzien aan bepaalde belangrijke plaatsen uit het Belgische en Europese patrimonium, zoals het oude paleis van keizer Karele in de Coudenberg of het Plantin-Moretusmuseum in Antwerpen.
In samenwerking met de Bibliotheek van de Service général du Patrimoine culturel et des Arts plastiques van de Franstalige gemeenschap kon men tijdens deze vergadering ook een “BookCrossing”-actie op getouw zetten.
BookCrossing is een ludieke praktijk om cultuur te delen. Men laat daarbij een werk achter op een openbare plaats zodat een voorbijganger het kan meenemen.
De reis van het boek dat zo vrijgegeven wordt uit zijn gebruikelijke omgeving kan op het internet gevolgd worden.
Tot slot, zoals benadrukt werd door de heer Bruno FAVEL, missieleider Europese en internationale zaken - algemene directie patrimonium Frankrijk zijn er verschillende Europa’s en kan men het label verschillende betekenissen toedichten. De diverse thema’s die tijdens deze ontmoeting werden behandeld, hebben dat mooi geïllustreerd. Het netwerk moet gestructureerd worden rond sterke ideeën die verder uitgewerkt moeten worden. Talrijke partners, instellingen en specialisten blijven overigens hun bereidheid betuigen om zich in te zetten hiervoor.
De vergadering, die georganiseerd werd door de Franstalige gemeenschap, is het resultaat van een samenwerking tussen de Vlaamse gemeenschap, de Duitstalige gemeenschap, het Brussels Hoofdstedelijk gewest, het Vlaams gewest evenals het Waals gewest.