Prijskaartje vreemdelingendocument op gespannen voet met gelijkheidsbeginsel
Foto stock.xchng / benm
Het geeft te denken dat een verblijfsdocument voor vreemdelingen schijnbaar zo’n 200 euro duurder is dan een Nederlandse identiteitskaart. Dit enorme verschil staat op gespannen voet met het gelijkheidsbeginsel. Bij verlies of diefstal moet een vreemdeling vanaf 15 oktober 2010 niet 100 euro, maar 250 euro betalen voor een vervangend document. Ik vind deze waanzinnige verhoging onbegrijpelijk. Gewoonlijk zijn de extra kosten voor het aanvragen van een vervangend identiteitsbewijs tussen de veertien en de dertig euro. Ik heb de minister daarom opgeroepen de lijn van de vorige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken te volgen en deze buitenproportionele verhoging terug te draaien.
Hieronder mijn vragen aan de minister van Immigratie en Asiel:
-
1)Klopt het dat het legestarief voor het aanvragen van een vervangend verblijfsdocument door vreemdelingen met een verblijfsvergunning regulier vanwege diefstal of vermissing per 15 oktober 2010 is verhoogd van 100 euro naar 250 euro?
-
2)Bent u met de PvdA-fractie van mening dat deze verhoging exorbitant is, en bovendien vreemdelingen onevenredig benadeelt ten opzichte van Nederlanders, aangezien de gemiddelde extra kosten voor het aanvragen van een vervangend identiteitsbewijs wegens vermissing of diefstal voor hen slechts tussen de 14 en 30 euro is?
-
3)Hoe kan het dat de kostprijs van een vreemdelingendocument blijkbaar 250 euro bedraagt en die van een Nederlands identiteitsdocument 42,85 euro?
-
4)Bent u met de PvdA-fractie van mening dat dit verschil in legeskosten voor vergelijkbare documenten tussen vreemdelingen en Nederlanders op gespannen voet staat met het gelijkheidsbeginsel?
-
5)Hoe verhoudt de betreffende verhoging van leges zich tot uitspraken van de voormalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, mevrouw Bijleveld, dat zij een eind wilde maken aan de extra vermissingskosten voor een identiteitsdocument?
-
6)Bent u bereid deze betreffende legesverhoging, in elk geval voor een groot deel, terug te draaien? Zo nee, waarom niet?