"Een geïntegreerd industrieel beleid in een geglobaliseerde omgeving"

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2010.

©Belgisch voozitterschap

Minister Jean-Claude Marcourt, die momenteel het voorzitterschap waarneemt van de industriecel van de Raad Concurrentievermogen, is blij met de publicatie van de communicatie van de Commissie over het Industrieel beleid.De minister wil de Raad naar een conclusie leiden met betrekking tot dit belangrijke initiatief van de Unie.

De Communicatie over het industrieel beleid is inderdaad een centraal element van de EU 2020-strategie over duurzame, inclusieve en intelligente groei.Ze beantwoordt aan de wens van de meerderheid van de Lidstaten om een reëel Europees industrieel beleid op touw te zetten.De industrie blijft immers de basis van de Europese economie, herhaalt Jean-Claude Marcourt, die tegelijk beklemtoont dat deze bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de externe concurrentiekracht van de Europese Unie.Het is ook de centrale as van de Belgische en Waalse economie en omvat innovatie als motor van een groene groei.

Dit beleid krijgt een nieuwe benadering door drie belangrijke elementen:

  • de schakel tussen een horizontale (transversale) dimensie en een sectoriële benadering,
  • de waardering van de volledige waardenketen,
  • de regelmatige publicatie van opvolgingsrapporten over het industriële beleid en de concurrentiekracht van de Lidstaten met hierin aandacht voor de wetgevende initiatieven om het ondernemerschap te promoten.

De Communicatie besteedt meerdere hoofdstukken aan de toegang tot financiering, de koppeling tussen industrieel beleid en de kaderwet over de ééngemaakte markt (Single Market Act), de uitbouw van infrastructuur en de standaardisering van producten.Opvallend is dat de tekst meerdere hoofdstukken bevat over innovatie en de aanpassing van competenties aan industriële mutaties.

De industriële transformatie is een van de bekommernissen van minister Jean-Claude Marcourt.Tijdens de volgende ministerraad Industrie onder zijn voorzitterschap zouden over deze specifieke thematiek conclusies moeten worden aangenomen.Ze zouden geconcentreerd moeten zijn rond de thematiek van de industriële transformatie.Om deze conclusies voor te bereiden, nam de minister het initiatief een conferentie te organiseren rond het thema industriële mutaties. Deze conferentie gaat door op 15 en 16 november in Seraing. Op deze conferentie zullen niet alleen de industriële actoren aanwezig zijn, maar ook de vakbonden, vertegenwoordigers van instellingen zoals OESO, het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering of de Internationale Arbeidsorganisatie. De vicevoorzitter van de Commissie, Antonio TAJANI, zal er de Communicatie over het industriële beleid komen toelichten.