De Interne Markt maakt de openbare en sociale dienstensector in de EU kwetsbaar

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2010.

Het beleid van de Europese Unie i ligt aan de basis van een aantal problemen voor de openbare diensten in het algemeen en voor de sociale diensten van algemeen belang in het bijzonder. Het concurrentiebeleid en de regels van de interne markt maken deze sector, die van essentiëel belang is voor de burger, kwetsbaar.

Daarom nam het Belgische Voorzitterschap van de Europese Unie het initiatief om een Forum te organiseren om over deze fundamentele kwestie te debatteren. Voor de eerste keer vond dit Forum plaats in aanwezigheid van de Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie, de Commissaris voor Interne Markt en Diensten i, de Commissaris voor Mededinging en de Voorzitster van de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken i van het Europese Parlement i

Dit 3e Forum van de Sociale Diensten van Algemeen Belang (SDAB) vond plaats in Brussel op 26 en 27 oktober 2010. Het bood de gelegenheid voor een breed debat over de SDAB, over hun rol in de verschillende Europese landen, in bijzonder in deze periode van economische crisis en begrotingsbeperkingen.

De markt is geen doel op zich, maar een middel dat moet bijdragen aan de sociale vooruitgang met als doel een sociale markteconomie te ontwikkelen verklaarde Laurette Onkelinx, vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, die het evenement organiseerde.

De deelnemers keurden op dit forum 15 concrete aanbevelingen goed die nadien in de voltallige zitting aan bod kwamen, in aanwezigheid van verschillende panels van hoog niveau: sociale partners, het middenveld en institutionele vertegenwoordigers (Europees parlement, commissie, lidstaten).

De minister voegde eraan toe: We moeten het onschatbare werk van het 3e Forum voortzetten en meerdere acties ondernemen: we moeten de bestaande regels in de kijker zetten, en ze beter bekendmaken bij de eerste belanghebbenden, en ze zelfs in de procedures begeleiden. Het wordt ook tijd om voor een grotere rechtszekerheid te zorgen om de specificiteit van de SDAB te erkennen en om dus regels aan te nemen die oorspronkelijk niet voor hen bedoeld waren.

De slotzittingen van het Forum werden geopend met een boodschap van professor Mario Monti i. Deze voormalige Europees commissaris i voor de concurrentie en de interne markt, en auteur van het Rapport met zijn naam over de interne markt, ging immers vooraf aan de rondetafelgesprekken van verschillende hooggeplaatste personaliteiten. Ze discussieerden over en riepen op voor een noodzakelijk evenwicht tussen de economische en sociale domeinen.

In het zeer actuele kader van de crisis onderstreepte men het idee van de duurzaamheid van een dergelijk evenement, en vooral van de tussentijdse werkzaamheden waarbij alle deelnemende partijen (instellingen, sociale partners, middenveld) zijn betrokken. Men vond het belangrijk dat de Raad i de analyses en de actie rond de SDAB in het Comité voor de Sociale Bescherming met de steun van de Commissie zou voortzetten. Dit dossier behoort tot de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap. De besluiten zullen dan ook op 6 december eerstkomende aan de ministers van sociale zaken worden voorgelegd.

U vindt alle voorbereidende stukken voor het Forum en de verslagen van de voltallige zittingen en van de workshops terug op de internetsite.