Olivier Chastel schetst de voorbereiding van de Europese Raad en van de G20-top in het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2010.

©Belga

De Belgische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Olivier Chastel, vertegenwoordiger van de Raad i van de EU i, heeft deelgenomen aan het hevige debat in het Europees Parlement i over de voorbereiding van de volgende Europese Raad i en van de G20 i top.

Dat debat werd voorgezeten door de Voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek i, in aanwezigheid van de Voorzitter van de Europese Commissie i Jose Manuel Barroso i en met de belangrijkste Voorzitters van de politieke groepen van het Europees Parlement : Joseph Daul i, Guy Verhofstadt i, Daniel Cohn-Bendit i en Martin Schulz i.

Het centrale punt van de Europese Raad zal het economische bestuur zijn. Voor Olivier Chastel, 'het verslag dat goedgekeurd werd door de Task Force zal het mogelijk maken om een kwalitatieve sprong teweeg te brengen; die aanbevelingen willen immers de fiscale discipline verbeteren, het economische toezicht uitbreiden, de coördinatie uitdiepen, het kader van het beheer van crises versterken en ten slotte de instellingen versterken'. Al die aanbevelingen kunnen snel uitgevoerd worden via de wetgevende macht. Voor het Belgisch Voorzitterschap i zal er een positief signaal verstuurd worden inzake de intentie om maatregelen te nemen om een antwoord te bieden op de economische uitdagingen.

Tijdens zijn redevoering heeft de Staatssecretaris voor Europese Zaken de andere opties vermeld die veel verder gaan dan de aanbevelingen van het rapport, zoals het opschorten van het stemrecht of de invoering van nieuwe stemregels (omgekeerde meerderheid). 'Dit zijn geen eenvoudige vragen, zowel op technisch vlak als op politiek vlak, deze punten zullen besproken worden door de Europese Raad', preciseerde Olivier Chastel.

Een ander onderwerp op de agenda van de Europese Raad gaat over de voorbereiding van de G20 i top. De Europese Raad zal immers de positie van de EU bepalen op basis van het werk dat uitgevoerd werd door de ECOFIN i Raad. Sinds 2008, met de crisis en het antwoord op die crisis, dat wil zeggen, sinds de stijging van de macht van de G20, zijn de dingen radicaal veranderd. 'De reden daarvoor is eenvoudig: de relevantie en de aard van veel beslissingen die rechtstreekse gevolgen hebben op onze burgers is verschoven van het plaatselijke en nationale niveau naar het internationale niveau, en dat in slechts enkele maanden tijd', bevestigde Olivier Chastel aan de vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese Commissie. De Europeanen zijn klaar om de verbintenissen die in het verleden aangegaan zijn te onderhouden, met name in Pittsburgh en om er zo voor te zorgen dat de nieuwe FMI veel representatiever is voor de internationale economische realiteit.

Wat het klimaat betreft, wordt het steeds dringender om vooruitgang te boeken bij het instellen van een ambitieus regime dat strijdt tegen de klimaatsveranderingen voor na 2012. Olivier Chastel herinnert eraan dat 'de Unie een aanpak in fasen blijft verdedigen die steunt op het Kyoto protocol i en de resultaten van Kopenhagen, en groen licht geeft voor een wereldwijd volledig kader dat juridisch dwingend is'.

De Staatssecretaris heeft ten slotte de positie van de EU geschetst inzake de komende topontmoetingen met de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne. Het is de eerste keer dat de voorbereiding van topontmoetingen met de belangrijkste partners van de EU aangesneden wordt op het niveau van de Staatshoofden en Regeringshoofden. In dat opzicht is het belangrijk om de samenwerking met de partners te versterken, maar ook om een open en concreet debat te voeren over de belangrijkste inzet van onze relaties met hen.