Europese ministeriële conferentie over herstructureringen bij ondernemingen

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2010.

©European Union

Ter gelegenheid van de ministeriële conferentie over herstructureringen, georganiseerd door het Belgisch Voorzitterschap i op 18 en 19 oktober in samenwerking met de Commissie, heeft Vice-Eerste minister en minister van Werk, Joëlle Milquet, gehamerd op het anticiperen op en sociaal verantwoord beheren van herstructureringen om de werkgelegenheid te vrijwaren.

Tijdens de eerste zes maanden van 2010 vonden in de Europese Unie i 458 grote herstructureringen plaats die een verlies van 130.000 banen met zich meebrachten. Elk land wordt geconfronteerd met herstructureringen en een oplossing op Europees vlak dringt zich dus op.

De conferentie ging van start met een synthese van de 27 nationale seminaries rond herstructureringen die door de Europese Commissie i werden georganiseerd waardoor een inventaris kon worden opgemaakt van de goede praktijken binnen de lidstaten. De minister wenst dat dit instrument bijdraagt tot de oprichting van een Europees kader voor het anticiperen op en het sociaal verantwoord beheren van herstructureringen.

Voor Joëlle Milquet zijn herstructureringen een fundamentele uitdaging in het kader van de 2020-Strategie i voor groei en werkgelegenheid, en dat was ook de boodschap van deze conferentie. Het is ook een element dat bijdraagt tot een intelligente, duurzame en inclusieve groei. Het anticiperen op en sociaal verantwoord beheren van herstructureringen vormt een uitdaging voor zowel het industrieel als het werkgelegenheidsbeleid. De meest efficiënte maatregelen voor herstructreringen zijn die maatregelen die binnen de onderneming zelf genomen zijn.

  • 1. 
    Anticiperen op herstructureringen in een veranderende economie : het concept "vooruitzien" moet het kernidee worden van onze actie

Joëlle Milquet heeft naast de rol van de sociale dialoog en die van de sectorale dialoog in het bijzonder, de nadruk gelegd op twee belangrijke elementen voor een efficiënt anticiperen op herstructureringen.

  • Een economische monitoring van de sectoren door de sociale partners

Deze monitoring moet voortdurend worden uitgevoerd. Dit laat toe om vroegtijdig over informatie te beschikken en alle actoren tijdig op de hoogte te brengen van economische tendensen in de sectoren. Zo kan er ook tijdig worden gehandeld en kan worden bekeken welke ondernemingen de algemene tendens van de sector niet volgen, welke niet rendabel zijn of dat op termijn niet langer zullen zijn, en welke ondernemingen dus riskeren geconfronteerd te worden met een herstructurering. De monitoring moet gebeuren op basis van systematische en betrouwbare kwaliteitsindicatoren. Volgens Joëlle Milquet moet er worden nagedacht over een soort van alarmbel die waarschuwt voor het economisch « afhaken » of voor een gebrek aan vaardigheden.

  • De sectoren als toekomstgerichte observatoren van vaardigheden en kwalificaties

Via het anticiperen op veranderingen, kan er ook geanticipeerd worden op de toekomstige nood aan kwalificaties en vaardigheden op de arbeidsmarkt. Dit moet de openbare diensten voor opleiding en tewerkstelling en de sociale partners toelaten om, op termijn, aangepaste vormingsprogramma’s uit te werken. Vorming is immers essentieel om bij economische transities de werkgelegenheid te vrijwaren. Het is daarom essentieel om de vaardigheden en kwalificaties op te volgen.

Bovendien zal de creatie van tripartiete "sectorale comités voor werkgelegenheid en vaardigheden" de ondernemingen, de sociale partners, de overheden en eventueel de universiteiten mobiliseren om te bepalen welke de toekomstige noden zijn, om het ondernemerschap te stimuleren en om kennisoverdracht te bevorderen. Dit soort initiatieven bevorderen ook de intersectorale mobiliteit en de inzetbaarheid van werknemers.

  • 2. 
    Zorgen voor kwaliteitsvolle professionele doorstroming door de vorming te versterken

Om kwaliteitsvolle professionele doorstroming te garanderen, heeft de conferentie de nadruk gelegd op het belang van vaardigheden en kwalificaties en dus op het belang van vorming, zodat de werknemers bij een herstructurering altijd ergens op kunnen terugvallen. Joëlle Milquet heeft herhaald dat:

  • opleidingen nog al te vaak moeilijker toegankelijk zijn voor lager geschoolde en oudere werknemers, terwijl het juist die werknemers zijn die bij een herstructurering het kwetsbaarst zijn;
  • vorming ook een uitdaging is waarvoor de Europese en nationale sociale partners aandacht moeten hebben. Zowel op Europees als op nationaal vlak moeten er sectorale projecten voor voortdurende opleiding worden uitgewerkt, waarbij ook een opening wordt gelaten naar andere sectoren;
  • het vooropstellen van nationale subdoelstellingen door de lidstaten inzake de participatiegraad aan vorming en opleidingen moet, in het kader van hun Nationaal Hervormingsprogramma, prioritair zijn, net als het uitwerken van sectorale projecten voor voortdurende opleiding via de Europese en nationale sociale partners;
  • het verscherpte toezicht op de begroting dat op Europees vlak in het getouw wordt gebracht, moet er ook op toezien dat het beleid dat duurzame groei ondersteunt, wordt versterkt.

Download hieronder het volledige persbericht.