Prijs voor de journalistiek gaat naar Poolse, Zweedse, Hongaarse en Britse journalisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2010, 17:46.

De jaarlijkse Prijs voor de journalistiek van het Europees Parlement i voor uitmuntende journalistieke bijdragen is vanochtend door EP voorzitter Jerzy Buzek i uitgereikt aan Poolse, Zweedse, Hongaarse en Britse journalisten. Zij werden in de categorieën geschreven pers, radio, TV en Internet uitgeroepen tot winnaar. Elk ontvingen zij €5.000.

Witold Szablowski van het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza won voor zijn artikel "Vandaag zullen twee lichamen aanspoelen", de prijs in de categorie geschreven pers. In het stuk wordt ingegaan op de problematiek van de illegale immigratie naar de Europese Unie. De jury beschreef het artikel als "informatief, levendig en authentiek". Eén jurylid prees de schrijfvaardigheden van de journalist, en zei dat het artikel las als "literatuur".

Kajsa Norell en Nuri Kino van de Sveriges Radio Ekot (Zweden) wonnen de radioprijs voor hun onderzoeksreportage over de financiële ondersteuning van de EU aan Turkije. De onderzoeksreportage toont aan dat de financiële hulp van de EU niet tot bij de lokale boer in Turkije reikt. Het programma, dat gemaakt is in zowel het Turkse platteland als in Ankara, werd door de jury beschreven als "een uitstekend onderzoek" dat gekenmerkt wordt door "een perfecte timing en lengte".

Zsolt Németh van MTV Hongarije won de prijs in de categorie TV voor zijn programma " Euforia ". In het programma wordt de geschiedenis van de EU op een begrijpelijke en amusante manier gepresenteerd aan jongeren en aan mensen die onbekend zijn met het EU-beleid. De jury prees de kwaliteit en de verbeelding van het programma, iets dat vaak ontbreekt in TV-programma's over de EU. Het Hongaarse programma is er volgens de jury in geslaagd om "tegelijkertijd attractief, grappig en leerzaam te zijn".

James Clive-Matthews uit Groot-Brittannië won de internetprijs, voor zijn blogartikel " EUtopia - Welk percentage van de wetten komt van de EU? ". Volgens de jury heeft de schrijver "buitengewoon onderzoekswerk verricht" en is het artikel niet alleen "informatief en interessant" maar ook erg "gemakkelijk te begrijpen en overtuigend" en bezit het "een gezonde dosis humor". Clive-Matthews, die "één van de weinige bloggers is die serieus over de EU bericht", heeft zeer serieus statistisch en vergelijkend werk verricht, dat aan de andere kant ook "met veel plezier te lezen is".

Terwijl hij de prijs uitreikte, zei voorzitter Jerzy Buzek: "Door deze prijs in het leven te roepen, wil het Europees Parlement kritische en neutrale journalistiek steunen. Ik weet dat het een moeilijke taak is om het beleid en de politiek van Europa uit te leggen, maar het is van groot belang".

"Ik kom uit een land waarin journalisten bijna vijftig jaar niet mochten publiceren wat ze zagen, schrijven wat ze dachten en hardop zeggen wat zij voelden. Ik weet hoe kostbaar deze waarden - deze gewone Europese waarden - zijn. Ik geloof dat het nog belangrijker is om te luisteren naar de critici, omdat zij ons een reality-check bieden en ons dwingen om ons beleid beter uit te leggen. Ze wijzen soms ook op fouten die wij zouden hebben gemaakt".

De prijsuitreiking werd gevolgd door een debat over het onderwerp "Journalisten: een bedreigde soort?" Bijna alle nationale winnaars uit de EU-lidstaten waren bij het evenement aanwezig. Bovendien werd het bijgewoond door vijftig jonge journalisten uit bijna alle lidstaten van de EU. Zij namen deel aan een workshop die door het Europees Parlement wordt georganiseerd.