Europese brainstorm over ruimtelijke ordening

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2010.

©Belgisch voorzitterschap

Negentig Europese experts in ruimtelijke ordening zijn op 8 oktober in Brussel samengekomen. Tijdens een expertenvergadering hebben ze de voornaamste ruimtelijke uitdagingen in de nabije toekomst geschetst en optimale werkwijzen uitgewisseld, elk vanuit hun eigen regio en specifieke planningsexpertise.

De expertenbijeenkomst bracht een reeks gerenommeerde ruimtelijke ordeningsexperts uit heel Europa samen.

Tijdens de voormiddag werden de hedendaagse uitdagingen op het vlak van ruimtelijke ordening geschetst. Centraal stond de vraag hoe het ruimtelijk plan en de veranderende realiteit elkaar beïnvloeden. Dat gebeurde aan de hand van concrete voorbeelden uit diverse Europese regio’s, zoals Vlaanderen, Stockholm, Lyon, Stuttgart en Catalonië.

Na de lunch volgden er vier workshops, waarbij vanuit een ruimtelijke ordeningsperspectief respectievelijk demografische veranderingen, energievoorziening, klimaatverandering en globalisering benaderd werden.

Tot slot volgde er een rondetafeldiscussie. Daar werden de bevindingen van de workshops een voor een besproken, waarna er telkens ruimte was voor verdere discussie met de voltallige groep experts.

De voorlopige resultaten van de expertenbijeenkomst zijn alvast veelbelovend en kunnen dienen als inspiratie voor het langetermijndenken rond ruimtelijke ordening. Het volledige verslag zal beschikbaar zijn op de website van de bijeenkomst in het voorjaar van 2011.