Congres over sociale meerwaarde van sport

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2010.

“Sport is niet alleen gezond, het kan ook een persoonlijke en sociale meerwaarde bieden”, zegt onderzoeker Marc Theeboom. Hij wil samen met de deelnemers aan de conferentie over lokale sportparticipatie achterhalen wat de voorwaarden zijn om die meerwaarde van sport te realiseren. Daarnaast gaan ze ook op zoek naar initiatieven die ervoor kunnen zorgen dat meer mensen aan sport gaan doen.

Marc Theeboom is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en doet onderzoek naar de sociale dimensie van sportbeleid. Hij is ervan overtuigd dat iemand die sport, niet alleen gezonder is, maar ook een beter zelfbeeld of betere sociale vaardigheden kan krijgen.

Het is echter heel moeilijk om te achterhalen onder welke voorwaarden sport voor die meerwaarde kan zorgen. “Het gaat om complexe voorwaarden”, vertelt Theeboom. “Zo denken we dat de organisatorische context een belangrijke factor kan zijn, waarbij ondermeer de mate van betrokkenheid van sporters invloed kan hebben op hoeveel men leert op het vlak van sociale vaardigheden.”

Hoge verwachtingen

De laatste jaren is men heel wat gaan verwachten van die positieve effecten van sportbeoefening. Zo werd 2004 uitgeroepen tot het ‘Europees Jaar van de opvoeding door sport’ en volgens de Verenigde Naties kan sport zelfs bijdragen tot het halen van de Millenniumdoelstellingen.

“We moeten nu bewijzen dat sport die hoge verwachtingen kan inlossen”, vindt Theeboom. “Volgens mij kan dat ook, maar dan enkel als we meer gaan samenwerken en bereid zijn om van elkaar te leren. Er is immers al heel wat kennis lokaal aanwezig. De uitdaging is om die kennis verder te ontwikkelen en te verspreiden over heel Europa.”

Aanbevelingen voor alle niveaus

Bedoeling van de conferentie is ondermeer om een document op te stellen met concrete aanbevelingen voor het sportbeleid. “Daar zullen zowel aanbevelingen in staan voor het lokale, het nationale en het Europese niveau”, zegt Theeboom.

“De aanbevelingen worden overhandigd aan de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters, die ze op zijn beurt zal meenemen naar het Europese niveau als voorzitter van de EU Ministerraad Sport.” Volgens Theeboom zullen de deelnemers de Europese Unie vragen om meer aan sensibilisering en kennisverspreiding te doen.

Nu sport een officiële EU-bevoegdheid is geworden en de lidstaten te kampen hebben met werkloosheid en sociale uitsluiting, is het belangrijk om de maatschappelijke meerwaarde van sport te onderstrepen. Dat is ook één van de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap Sport.