Belgisch voorzitterschap voert maximale betalingstermijn van 60 dagen in
Gisteren legde de Raad Concurrentievermogen i, voorgezeten door minister Vincent Van Quickenborne, de invoering van een maximale betaaltermijn van 60 dagen vast. Voor overheden geldt zelfs een maximum van 30 dagen.
Bij het uitbreken van de economische crisis hebben verschillende ondernemersfederaties aan de alarmbel getrokken. Ze stelden vast dat de betaaldiscipline sterk achteruit ging. De totale betalingsachterstand in de EU i steeg met 8% tot meer dan 300 miljard euro. Gezonde ondernemingen dreigden meer en meer in de problemen te komen door de niet- of laattijdige betaling van openstaande facturen door andere ondernemingen of de overheid. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s), met weinig onderhandelingsmacht, werden gedwongen minder gunstige betalingsvoorwaarden te aanvaarden en financierden op die manier de werking van hun klanten.
Om hieraan te verhelpen sloot minister Van Quickenborne op 16 juli 2009 een globaal akkoord met 8 ondernemersfederaties (VBO, VOKA, UWE, UNIZO, UCM, Boerenbond, FWA, NSZ en LVZ). Daarbij werd afgesproken om in het kader van de besprekingen voor een herziening van de Europese Richtlijn i over laattijdige betalingen te streven naar de invoering van een maximale betaaltermijn van 60 dagen, geldig voor de hele Europese Unie.
Gisteren bekrachtigde de Raad Concurrentievermogen een ontwerp van Richtlijn inzake laattijdige betalingen. Het Europees Parlement i zal hierover stemmen tijdens de plenaire vergadering van 21 oktober 2010.
Het ontwerp voorziet volgende maatregelen:
-
-Er wordt een standaard betaaltermijn van 30 dagen ingevoerd
-
-De maximale betaaltermijn bedraagt 60 dagen
-
-Voor de overheid is de maximale betaaltermijn slechts 30 dagen (behalve in sectoren waar men met prive-ondernemingen concurreert of in gezondheidszorg waar het 60 dagen kan zijn)
-
-Bij laattijdige betaling heeft de leverancier recht op 40 € vergoeding en een referentie-interest (nu veelal 1%) verhoogd met 8%
De richtlijn dient ten laatste binnen 2 jaar in nationale wetgeving omgezet.
De impact van de nieuwe regeling kan niet onderschat worden. De meest recente cijfers van analysebureau Graydon (tweede kwartaal 2010) geven aan dat meer dan 1/3 (38%) van de facturen tussen ondernemingen te laat wordt betaald. 1/10 van de facturen wordt zelfs niet of meer dan 90 dagen na vervaldatum betaald. Vandaag komt Graydon met nieuwe cijfers voor het derde kwartaal 2010.
Minister van Economie Vincent Van Quickenborne: “Ik heb van de tijdige betaling van facturen steeds een prioriteit gemaakt. Dit is bijzonder relevant voor onze KMO’s en zelfstandigen. De algemene maximale betaaltermijn van 60 dagen, zelfs beperkt tot 30 dagen voor de overheid, die in de hele EU zal gelden, is een vitale stap naar een correct betaalgedrag van onze ondernemingen en overheid.”