EP voorstander van afschaffing visumplicht voor Bosnië-Herzegovina en Albanië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2010, 15:27.

Het voorstel om burgers van Bosnië-Herzegovina en Albanië tegen eind dit jaar van de EU i-visumplicht vrij te stellen is donderdag door het Europees Parlement i goedgekeurd. Daarmee scharen de Europarlementsleden zich aan de kant van de Europese Commissie i, die al eerder aangaf dat de twee landen aan alle criteria voldoen op het vlak van onder meer de aanpak van illegale immigratie en van de criminaliteit.

Op 30 november 2009 besloot de EU dat de visumplicht voor burgers van Servië, Montenegro, en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië kon worden opgeheven, hetgeen op 19 december van vorig jaar gebeurde. Bosnië-Herzegovina en Albanië voldeden op dat moment niet aan alle criteria (vooral op het gebied van illegale immigratie, overheidsbeleid en veiligheid). In mei jl. besloot de Commissie dat de twee landen vooruitgang hadden geboekt en ze beval het Parlement en de Raad van ministers i aan, om de afschaffing van de visumplicht voor verblijven van minder dan drie maanden voor het eind van het jaar goed te keuren. Door het verslag van Europarlementslid i Tanja FAJON i (S&D, SI) aan te nemen, hebben de Parlementsleden de aanbeveling van de Commissie gesteund.

Alleen houders van biometrische paspoorten worden van de visumplicht vrijgesteld.

Het voorstel voor de afschaffing van de visumplicht moet in november nog in de Raad van ministers met een gekwalificeerde meerderheid worden goedgekeurd.

Kosovo nog "uitgesloten van het visumliberaliseringsproces"

Fajon betreurt het, dat Kosovo, "het enige deel van de Westelijke Balkanlanden" is, "dat volledig is uitgesloten van het visumliberaliseringsproces". Dat is "het gevolg van het feit dat er onder de lidstaten verdeeldheid heerst met betrekking tot de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo", zegt ze in haar verslag.