EP voorzitter Buzek betuigt steun voor Hongarije na giftige overstromingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 oktober 2010, 17:47.

Bij de opening van de plenaire vergadering in Brussel vandaag, verwees voorzitter van het Parlement i Jerzy Buzek i naar de overstromingen met giftig afval in Hongarije, de verjaardag van de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaya en de steun van het Parlement voor de afschaffing van de doodstraf.

Buzek betuigde namens het Parlement eerst zijn medeleven met de mensen in Hongarije, waar giftige overstromingen na een damdoorbraak aan vier mensen het leven hadden gekost en 300 gewonden hadden gemaakt.

Vervolgens herdacht hij de Russische journaliste Anna Politkovskaya, die morgen vier jaar geleden werd vermoord, en andere Russische activisten. Hij riep de Russische autoriteiten op, om zich in te zetten voor de handhaving van de rechtsstaat.

Tenslotte sprak Buzek over de werelddag tegen de doodstraf, die op 10 oktober plaatsvindt. Hij herhaalde de oproep van het Parlement voor een moratorium op executies, en zei "de dood mag nooit een daad van gerechtigheid zijn". Het EP was blij met de vooruitgang in Togo, Rusland en Burundi, maar betreurde de situatie in Japan en de VS. Hij was ook bijzonder ongerust over het aantal executies in China en Iran.

Agendawijzigingen

Woensdag

Een debat met verklaringen van de Raad i en de Commissie i over de sociale provisies van het Verdrag van Lissabon i zal na het debat over de mondelinge vragen over biodiversiteit aan de agenda worden toegevoegd.

Het debat over de mondelinge vraag over "Op zee verloren containers en schadevergoeding" is geschrapt.

Donderdag

De stemmingen beginnen om 11.30 in plaats van 11.00.

Het verslag van Vladimír MANKA (S&D, SK) over het ontwerp van gewijzigde begroting nr. 2/2010 - deel 2 (BUDG) staat niet meer op de agenda.