Laat kinderen niet barsten

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op dinsdag 5 oktober 2010.

Het kabinet is er, na een goede start, niet in geslaagd de armoede onder minderjarige kinderen fors te verlagen. Ik vind dit heel erg. Daarom wil ik dat het kabinet de doelstelling om armoede onder minderjarige te verlagen niet uit het oog verliest. Wegens de financiële crisis neemt het aantal kinderen met kans op armoede al twee jaar niet meer af. Ik maak me ernstige zorgen over deze kinderen. Veel kinderen willen wel lid worden van een sportvereniging of de muziekschool, maar kunnen het niet omdat er geen geld voor is. Zo worden deze kinderen buitengesloten. Voor kinderen is het zonder hobby moeilijk om de armoede te ontvluchten. Ik wil dat kinderen gelijke kansen krijgen om mee te doen in de samenleving.

Dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit niet afneemt is erg. Als het aan het kabinet in wording van VVD, CDA en PVV ligt wordt het nog veel erger. In het regeer- en gedoogakkoord staan plannen om te bezuinigen op de bijstand en het kindgebonden budget. Ook veel bijna geniepig kleine technische wijzigingen die de meest kwetsbare raken. Als de plannen doorgaan zullen meer kinderen geen kans meer krijgen mee te doen. Ik roep de nieuwe coalitiepartijen op terug te komen op deze voornemens. Daarbij realiseer ik me dat het raar staat terug te komen op de zojuist gemaakte afspraken. De vraag is alleen is of het niet nog veel raarder is om zoveel kinderen de kans te ontnemen te kunnen voetballen, zwemmen, hun verjaardag vieren of bijvoorbeeld muziek maken met leeftijdsgenoten. Ik zou me schamen.

Ik heb, namens onze fractie, minister Donner Kamervragen gesteld hierover. Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden en duidelijkheid te hebben om deze weerloze kinderen te beschermen tegen armoede. Als het kabinet de doelstelling niet uit het oog verliest, kunnen we deze kinderen met elkaar een goede start geven.

Hieronder mijn Kamervragen:

Schriftelijke vragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het aantal kinderen dat in armoede opgroeit.

  • 2) 
    Klopt het dat uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat in totaal 382.000 minderjarige kinderen in armoede opgroeien, en dat dit 11% procent is van het totaal aantal minderjarige kinderen?
  • 3) 
    Wat is de oorzaak van dit aanzienlijke aantal, en hoe komt het dat de doelstellingen van het kabinet, om de armoede onder minderjarige kinderen fors te verminderen, en 50% van kinderen uit arme gezinnen maatschappelijk meer mee te laten doen, niet gehaald zijn?
  • 4) 
    Acht u de doelstelling uit de begroting voor 2010, om het aantal kinderen dat vanwege armoede maatschappelijk onvoldoende meedoet met 50% te verminderen, nog steeds wenselijk en haalbaar, ondanks de geplande forse bezuinigingen van 3,2 miljard?
  • 5) 
    Hoe verhoudt het grote aantal kinderen dat in armoede opgroeit zich met het voorstel in het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD en PVV om 230 miljoen te bezuinigen op het kindgebonden budget?
  • 6) 
    Hoe verhoudt het grote aantal kinderen dat in armoede opgroeit zich met het voorstel in het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD en PVV om de bijstand structureel met 1 miljard te verlagen?
  • 7) 
    Hoe verhoudt het grote aantal kinderen dat in armoede opgroeit zich met het gevolg van de plannen in het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD